Βραδιά για Φορντ και Τζάρμους
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007

Από την ταινία του Τζον Φορντ «Σύγκρουση γιγάντων - Φορούσε κίτρινη κορδέλα»
Το κλασικό γουέστερν «Σύγκρουση γιγάντων - Φορούσε κίτρινη κορδέλα» (ή «Η ηρωική επέλαση»), σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ θα μεταδώσει απόψε στις 22.40 η ΒΟΥΛΗ TV.

Λίγο μετά την ήττα του Κάστερ στο Λιτλ Μπιγκ Χορν, ο παλαίμαχος λοχαγός Μπριτλς αναλαμβάνει ως τελευταία αποστολή να αναχαιτίσει τους Ινδιάνους που έχουν ξεσηκωθεί στη γύρω περιοχή... Η ταινία του Τζον Φορντ είναι ένα έργο που βλέπεται με πολύ ενδιαφέρον για τη δραματική πλοκή του, μια πλοκή περισσότερο εσωτερική. Μια εσωτερική διαδρομή που συνδέεται με τα επίμονα και βασανιστικά θέματα της «μοναξιάς», της «απώλειας» και του «τετελεσμένου». Η ταινία έχει βραβευτεί με Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας. Παίζουν: Τζον Γουέιν, Τζόαν Ντρου, Μπεν Τζόνσον, Τζον Αγκαρ, Βίκτορ Μακ Λάγκλεν.

-- «Ο τρόπος των Σαμουράι». Γκανγκστερικό φιλμ νουάρ σε σκηνοθεσία Τζιμ Τζάρμους.

Ο Γκοστ Ντογκ, είναι πληρωμένος φονιάς για λογαριασμό μαφιόζων, όμως ζει μια ιδιότυπη ζωή. Ολομόναχος, φροντίζει ένα σμήνος περιστέρια και μελετάει ένα αρχαίο κείμενο για τη συμπεριφορά των Σαμουράι. Φροντίζει να είναι συνεπής με αυτόν τον αυστηρό κώδικα. Με τα περιστέρια του έρχεται σε επικοινωνία με τους «εργοδότες» του. Εχει προσωπική επαφή μόνο με τον Λούι, ένα μαφιόζο που του έσωσε κάποτε τη ζωή. Τον σέβεται και τον αποδέχεται ως «κύριό» του. Ο Λούι τον καλεί για ένα ακόμη συμβόλαιο θανάτου. Ο Γκοστ Ντογκ το εκτελεί αλλά διαπιστώνει ότι τον είχε δει μια κοπέλα, η Λουίζ Βάργκο, κόρη ενός αρχηγού της μαφίας. Τη λυπάται και δεν τη σκοτώνει. Εκείνη του προσφέρει ένα βιβλίο, το Ράσομον...

Ο Τζιμ Τζάρμους αξιοποιεί την παράδοση του σινεμά των ειδών, μετατοπίζοντάς τη με εκείνη τη δική του πλάγια ματιά. Εδώ μένει πιστός στο γκανγκστερικό φιλμ νουάρ. Θυμάται τον Μελβίλ του Σαμουράι (αλλά ο δικός του ήρωας είναι ένας μαύρος!). Το κυρίαρχο πνεύμα είναι το άδολο ήθος και η βαθύτερη ανθρωπιά του ήρωά του. Μαζί με ουσιαστικό χιούμορ, βέβαια, αφού αυτός ο παράξενος φονιάς, φίλος των περιστεριών, μελετάει και τηρεί απαρέγκλιτα τους νόμους ενός αρχαίου ιαπωνικού κώδικα τιμής. Τελικά επιβάλλεται μια βαθύτερη ποίηση, μελαγχολική και πεισιθάνατη. Παίζουν: Φόρεστ Γουίτακερ, Τζον Τόρμι, Κλιφ Γκόρμαν, Χένρι Σίλβα, Ισαάκ Ντε Μπανκολέ (ΕΤ-1, 24.00).