ΤΑΚΗΣ ΜΑΜΑΤΣΗΣ
Αφησε ανεξίτηλα ίχνη

Εκδήλωση, στη Ραψάνη, για τα πέντε χρόνια από το θάνατό του

Πέμπτη 3 Γενάρη 2008

Δεν ήταν απλώς μια οφειλόμενη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Τάκη Μαμάτση, αυτή που διοργάνωσαν, την περασμένη Κυριακή, στη Ραψάνη, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και ο «Ριζοσπάστης», με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό του. Ηταν, ταυτόχρονα, ένα ευλαβικό προσκύνημα στον τόπο που τον γέννησε και στον οποίο επέστρεψε με το τέλος της ζωής του και μετά την εκπλήρωση του χρέους του. Αλλά και μια βαθιά βύθιση στην πηγή των κομμουνιστικών ιδανικών και των ανθρωπιστικών αξιών, που ο ίδιος υπηρέτησε με αφοσίωση και δίδαξε με πάθος, για την άντληση πολύτιμων διδαγμάτων, που είναι απαραίτητα εφόδια για τους κομμουνιστές και, γενικότερα, για τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, ώστε να προχωρούν πιο σίγουρα και πιο αποφασιστικά στο δρόμο που έχουν χαράξει.

Πριν την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην πλατεία του χωριού, τα μέλη της οικογενείας του και σύντροφοί του επισκέφτηκαν τον τάφο του - εκεί ψηλά απ' όπου αγναντεύει τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο, που τόσο αγάπησε - για να καταθέσουν λίγα λουλούδια. Ηταν δική του η επιθυμία να θαφτεί εκεί. Οπως είπε η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα, Φρόσω, το είχε παραγγείλει σε ανύποπτο χρόνο, λέγοντάς της: «Να με πάτε στη Ραψάνη». Την ώρα που τα κόκκινα λουλούδια ακουμπούν τον τάφο, τα μάτια δακρύζουν απ' τη συγκίνηση. Ομως, στη ματιά όλων παραμένει η λάμψη της περηφάνιας για ένα δικό μας άνθρωπο, για τον οποίο μπορούμε να καυχόμαστε ότι το πέρασμά του από τούτο τον κόσμο δεν ήταν «τυχαίο» και συνηθισμένο, αλλά άφησε βαθιά και ανεξίτηλα ίχνη.


Κι ύστερα η εκδήλωση στο χώρο της βιβλιοθήκης. Εκεί όπου είναι στοίβες τα βιβλία που δώρισε η οικογένεια του Τάκη Μαμάτση. Πάνω από 700 βιβλία, με λογοτεχνικό, πολιτικό, ιστορικό περιεχόμενο κι ανάμεσά τους πολλά που ο ίδιος έγραψε. Κι είναι αυτή η δωρεά, που δημιούργησε μια πηγή άντλησης γνώσης και μόρφωσης, ένα στέκι πολιτισμού, σ' ένα μικρό χωριό, στον Ολυμπο. Κι όπως μας είπε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, Χάιδω Πανταζή, κάθε μέρα και ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες, εκατοντάδες άνθρωποι, κι ανάμεσά τους πολλά παιδιά, επισκέπτονται το χώρο.

Η εκδήλωση

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Τάσος Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πολύχρονη αγωνιστική πορεία και στη μεγάλη προσφορά του Τάκη Μαμάτση στον ελληνικό λαό και στο Κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι επί 60 ολόκληρα χρόνια ήταν πρωτοπόρος στη δράση, έχοντας σταθερό πολιτικοϊδεολογικό μέτωπο απέναντι στις διαχρονικές προσπάθειες του ταξικού αντιπάλου και διαφόρων οπορτουνιστικών στοιχείων για την υπονόμευση και τη διάλυση του ΚΚΕ. «Σήμερα - επισήμανε - που δημιουργούνται συνθήκες πολιτικών ανακατατάξεων, μαζικών αγώνων, το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει ν' αναδειχτεί σε οργανωτή, καθοδηγητή πλατιών εργατικών και λαϊκών μαζών, σε γραμμή συσπείρωσης και πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην αστική διακυβέρνηση και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου, στην προοπτική του σοσιαλισμού».

Στην ομιλία του εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Ζαγγανάς στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Τάκη Μαμάτση από το μετερίζι της εφημερίδας μας, από την υπεύθυνη θέση του διευθυντή, για να υπογραμμίσει: «Ολόκληρη η ζωή και η προσφορά του συνεχίζει να μας εμπνέει για τους νέους αγώνες που έρχονται, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, για το σοσιαλισμό. Οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι, που το Κόμμα μάς ανέθεσε να δουλεύουμε στον "Ρ", θέλουμε και μ' αυτή την ευκαιρία να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σύντροφο Τάκη για την προσωπική του συμβολή στη δική μας δημοσιογραφική, κομμουνιστική πορεία».

«Από καρδιάς» μίλησε για τον Τ. Μαμάτση ο Γιώργης Μωραΐτης, ως εκπρόσωπος της ΠΟΑΟ και του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, αλλά, κυρίως, ως σύντροφός του στο Κόμμα, συναγωνιστής του στην Αντίσταση, άμεσος συνεργάτης του στη «Φωνή της Αλήθειας» και στον «Ρ» και επιστήθιος φίλος του. «Ο Τάκης - είπε - υπήρξε ανεκτίμητης αξίας στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά και κόσμημα της κομμουνιστικής δημοσιογραφίας». Κι αναφερόμενος στον κομματικό του χαρακτήρα, υπογράμμισε: «Ηταν νηφάλιος και ψύχραιμος και η κριτική του ήταν συντροφική που βοηθούσε και δεν πλήγωνε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσφορά του στην υπεράσπιση της πραγματικής ιστορικής αλήθειας, σημειώνοντας ότι σήμερα που πολλαπλασιάζονται και εντείνονται οι προσπάθειες παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας με σφοδρές επιθέσεις κατά της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της Εθνικής Αντίστασης και με αισχρές συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, χρειάζεται ξανά να απευθυνθούμε στα βιβλία και τα άρθρα του Τάκη Μαμάτση, για να αντλούμε πειστικά επιχειρήματα στην αντιπαράθεση με τους ιδεολογικούς, πολιτικούς και ταξικούς αντιπάλους μας. Και πρότεινε να εκδοθεί μια συλλογή με τα άρθρα του στον Τύπο, ώστε το έργο του να γίνει γνωστό στις νέες γενιές.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Βαλσαμόπουλος, δήμαρχος Κάτω Ολύμπου, αφού επισήμανε ότι αποτελεί τιμή για τον τόπο του ότι εκεί γεννήθηκε ο Τάκης Μαμάτσης, επανέλαβε την υπόσχεση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το όνομά του θα δοθεί σε δρόμο του χωριού.

Στην εκδήλωση, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του Κόμματος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Τηλ. Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ κ.ά.