ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην πρώτη γραμμή και στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα

Για την πλούσια δράση σε διεθνές επίπεδο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΚΝΕ, μιλά στον «Ρ» ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008

Από την τελετή λήξης του προηγούμενου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Καράκας της Βενεζουέλας
Είναι γνωστό το αυξημένο κύρος που απολαμβάνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ανάμεσα στις κομμουνιστικές και ευρύτερα τις προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας σε διεθνές επίπεδο, όπως επίσης και η πλούσια δράση που αναπτύσσει η ΚΝΕ στο εσωτερικό της χώρας για να αναδεικνύει θέματα του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να εκφράζεται η αλληλεγγύη της νεολαίας της Ελλάδας προς τους λαούς που αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με αφορμή αυτή την πλούσια δράση της ΚΝΕ και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει για το επόμενο διάστημα, ο «Ρ» μίλησε με τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης.

Καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια

Από τις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα ξεχωρίζει αυτή για τα Βαλκάνια. Η ΚΝΕ έκανε πρόταση, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), να υπάρξει μια αποστολή αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, το διάστημα 1 - 8 Απρίλη του 2008. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς εκείνες τις μέρες θα διεξάγεται στο Βουκουρέστι Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η αποστολή των οργανώσεων νεολαίας θα έχει χαρακτήρα αλληλεγγύης στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στόχο να αποκαλύψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και να διακηρύξει το αίτημα να μην υπάρχει καμιά αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην περιοχή (να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα απ' όπου υπάρχουν, να ξεριζωθούν οι βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που αναπτύσσονται στην περιοχή).

Το περίπτερο της ΚΝΕ στη Διεθνούπολη του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών
Οι νέοι που θα συμμετάσχουν θα περάσουν από τη Σερβία, την Κροατία, τη FYROM και η αποστολή θα καταλήξει στη Ρουμανία. Θα είναι ένα καραβάνι αλληλεγγύης στους λαούς της περιοχής και ταυτόχρονα θα γίνει μια προσπάθεια να διοργανωθούν συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες κι εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να στηριχτεί και η δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι νεολαιίστικες οργανώσεις στα Βαλκάνια.

Οπως εξηγεί ο Κ. Παπαδάκης, «η δράση της ΚΝΕ είναι σημαντικό να απλώνεται σε πολλές περιοχές, αλλά πρέπει να υπάρχει μια προτεραιότητα στο ζήτημα των Βαλκανίων. Οχι μόνο για γεωγραφικούς λόγους, αλλά και λόγω των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που αναπτύσσονται στην περιοχή. Είναι πολλές οι πλευρές που "ανοίγει" ο ιμπεριαλισμός με τα ζητήματα των αγωγών, με το θέμα της FYROM, με όλους τους σχεδιασμούς που διαπλέκονται μεταξύ τους κι έχουν να κάνουν με τα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, την ανερχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας».

Ειδικά για την αποστολή που ετοιμάζεται τον Απρίλη τονίζει: «Θέλουμε η πρωτοβουλία αυτή να είναι όσο το δυνατόν μαζική, αποτελεσματική. Είναι σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα Βαλκάνια και έχει σημασία να αναδειχτεί ότι η νεολαία μπορεί να μπαίνει σφήνα, να τους χαλάει τα σχέδια, κόντρα στο κλίμα που θέλει να καλλιεργήσει ο ιμπεριαλισμός ότι τάχα η νεολαία υπερασπίζεται τα εγκληματικά του σχέδια».

Διεθνές σεμινάριο για την ανώτατη εκπαίδευση

ΛΕΠΙΔΗΣ

Αντιπροσωπείες από νεολαιίστικες οργανώσεις των Βαλκανίων στη Διεθνούπολη του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη
Νωρίτερα χρονικά, στις 10 και 11 Γενάρη, η ΚΝΕ διοργανώνει στις Βρυξέλλες Διεθνές Σεμινάριο για την ανώτατη παιδεία. Το Σεμινάριο πραγματεύεται τη στρατηγική του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση και την απάντηση του κινήματος το επόμενο διάστημα και θα γίνει με την υποστήριξη της ΠΟΔΝ. Θα συμμετάσχουν οργανώσεις από χώρες της Ευρώπης (εντός κι εκτός ΕΕ) και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 20 αντιπροσωπείες από 17 χώρες.

«Οι Οργανώσεις συμμετέχουν με θέρμη όταν οι πρωτοβουλίες είναι στοχευμένες ως προς το περιεχόμενο κι έχουν βάθος», τονίζει ο Κ. Παπαδάκης, και προσθέτει ότι γίνεται προσπάθεια να συλλεγούν στοιχεία από κάθε χώρα για την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος (για την κατάσταση των φοιτητικών ενώσεων, αν υπάρχουν σύλλογοι, αν γίνονται συνελεύσεις, εκλογές και με ποια διαδικασία). Με δεδομένο ότι οι περισσότερες αντιιμπεριαλιστικές, οι αγωνιστικές οργανώσεις φοιτητών δεν έχουν ανακάμψει μετά τις ανατροπές, η συλλογή στοιχείων και η ανταλλαγή πείρας θα είναι μια δουλιά υποδομής για το ίδιο το κίνημα σε κάθε χώρα, ενώ θα διευκολύνεται και η έκφραση αλληλεγγύης στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος σε κάθε χώρα.

Στον ορίζοντα κι άλλες πρωτοβουλίες

Το ερχόμενο καλοκαίρι, η ΚΝΕ σχεδιάζει μια αντίστοιχη συνάντηση για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. «Πιστεύουμε ότι η δράση στην εργαζόμενη νεολαία δεν είναι "ένα από τα πολλά", αλλά πρέπει να ιεραρχηθεί ως πρώτη προτεραιότητα, να παρθούν πρωτοβουλίες, γιατί αυτό "ριζώνει" την Κομμουνιστική Νεολαία σε κάθε χώρα, ενδυναμώνει το κύρος της, τη μαχητικότητά της», τονίζει ο Κ. Παπαδάκης.

Ο Κ. Παπαδάκης μιλά στη συντάκτρια του «Ρ»
Ακόμα, στους σχεδιασμούς της ΚΝΕ είναι και μια μπριγάδα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, από κοινού με άλλες νεολαίες. «Θέλουμε να απαντήσουμε στους πρόσφατους σχεδιασμούς που δρομολογήθηκαν με τη συνάντηση της Ανάπολης και τη συνάντηση του Παρισιού, που είναι ενάντια στον παλαιστινιακό λαό», επισημαίνει ο Κ. Παπαδάκης.

Μέσα στο καλοκαίρι, επίσης, σχεδιάζεται ακόμα μια μπριγάδα για τη σοσιαλιστική Κούβα, που θα είναι αφιερωμένη στα 40 χρόνια της ΚΝΕ. «Είναι μια πρωτοβουλία που δένεται με την ιστορία της Οργάνωσης. Φιλοδοξούμε να την προετοιμάσουμε καλά και να δώσει το στίγμα της αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης, που πρέπει να απλωθεί και να δυναμώσει», σημειώνει το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο της ΠΟΔΝ

Πλούσια είναι και η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ΠΟΔΝ με καμπάνιες και αποστολές αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Σεπτέμβρη έγινε αποστολή αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, ενώ το καλοκαίρι είχε προηγηθεί στη Βενεζουέλα ο γιορτασμός των 60 χρόνων του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ).

Το Φλεβάρη του 2008 στη Λισαβόνα θα γίνει η πρώτη συνάντηση σύστασης της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για το 17ο ΠΦΝΦ, το οποίο θα γίνει το 2009. Ηδη υπάρχουν δυο υποψηφιότητες για τη χώρα διεξαγωγής του Φεστιβάλ, που έχουν κατατεθεί από την Ενωση Νεολαίας Λευκορωσίας και από την Εθνική Ενωση Λιβύης.

«Το Φεστιβάλ έχει μαζικοποιηθεί και ανακτά το κύρος του μετά από χρόνια», εξηγεί ο Κ. Παπαδάκης, ενώ προσθέτει ότι η ελκυστικότητα της ΠΟΔΝ φαίνεται και από το γεγονός ότι Οργανώσεις που τα τελευταία χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί, τώρα επανασυνδέονται με την Ομοσπονδία. «Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΠΟΔΝ, τον οποίο η ΚΝΕ μαζί με άλλες Οργανώσεις υπερασπίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες την περασμένη δεκαετία, σήμερα αποδίδει καρπούς και δείχνει ότι είναι εγγύηση για τη μαζικότητα και τη συσπείρωση δυνάμεων», τονίζει ο Κ. Παπαδάκης, σημειώνοντας ότι «δεν έχει σταματήσει η διαπάλη που κάνει και το ίδιο το σύστημα να ενσωματώσει την ΠΟΔΝ».

Διακριτός ο ρόλος των Κομμουνιστικών Νεολαιών

Πρόσφατα (8 - 9 Δεκέμβρη 2007) έγινε στην Κωνσταντινούπολη η 6η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών, που είχε θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση. Οι συναντήσεις των ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια με πρωτοβουλία της ΚΝΕ.

Για μια σημαντική πρωτοβουλία που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια κάνει λόγο ο Κ. Παπαδάκης: «Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες συναντιούνται, συζητούν, ανταλλάζουν εμπειρίες και προωθούν την κοινή δράση. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτό το πλαίσιο οι νέοι κομμουνιστές βοηθιούνται καλύτερα να αντιληφθούν το ρόλο το δικό τους μέσα στο κίνημα της νεολαίας, τη δική τους ευθύνη για την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση που διεξάγεται για τον προσανατολισμό του κινήματος, το ρόλο που έχουν οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία ώστε το κίνημα να έχει τα αιτήματά του, τις διεκδικήσεις του και να συνδέονται αυτά με τη στρατηγική των Κομμουνιστικών Κομμάτων».

Αυτό το πλαίσιο συζήτησης των Κομμουνιστικών Νεολαιών συμβάλλει και στη συζήτηση για την προοπτική και το μέλλον της ΠΟΔΝ, σημειώνει ο Κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι «οι νέοι κομμουνιστές πρέπει να συναντιούνται και αυτοτελώς για να συζητούν όλα τα ζητήματα και, κυρίως, το ζήτημα της διεξόδου, του σοσιαλισμού. Αυτή η προοπτική πρέπει να μπαίνει από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες στο νεολαιίστικο κίνημα». Ετσι, οι συναντήσεις των Κομμουνιστικών Νεολαιών αποτελούν και παρέμβαση στο πλαίσιο της ΠΟΔΝ, ζύμωση για το θέμα της διεξόδου.

Να γίνει υπόθεση της κάθε Οργάνωσης

Εχει παρατηρηθεί ότι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ «διψούν» για ενημέρωση, εκδηλώσεις και δραστηριότητες γύρω από τα διεθνή θέματα. Εξάλλου, υπάρχει προσανατολισμός από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, να βελτιωθεί ο βαθμός εμπλοκής, παρακολούθησης και πρωτοβουλιών για διεθνή ζητήματα των ίδιων των Οργανώσεων της ΚΝΕ, πέρα από τις κεντρικές πρωτοβουλίες του ΚΣ. Οπως σημειώνει ο Κ. Παπαδάκης, «έχουν γίνει σοβαρά βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση, είμαστε σε καλό δρόμο». Πρόσφατα παραδείγματα ήταν οι εκδηλώσεις και δράσεις που ανέλαβαν διάφορες Οργανώσεις για τα σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, δραστηριότητες σχετικά με την πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής, για το Βιετνάμ, κ.ά.

Παράλληλα, υπήρξαν πάνω από 40 αποφάσεις συλλόγων που κατήγγειλαν την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας και σχετικές διαδηλώσεις στην πρεσβεία και στη βράβευση του Προέδρου της Τσεχίας από το Πανεπιστήμιο Αθήνας. «Μπολιάζονται έτσι και οι φορείς του κινήματος με τα θέματα της διεθνούς αλληλεγγύης», υπογραμμίζει ο Κ. Παπαδάκης και προσθέτει ότι όλη αυτή τη δραστηριότητα «πρέπει να την ενισχύσουμε, να την καλλιεργήσουμε, αλλά και να γίνει υπόθεση της κάθε Οργάνωσης. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ να πάρουν σχετικές πρωτοβουλίες, να στηριχτούν αυτές οι εκδηλώσεις και να έχουν πετυχημένα αποτελέσματα, γιατί τα διεθνή ζητήματα συγκινούν και αφορούν τη νεολαία».


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ