ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Εχουμε χιλιάδες λόγους να ξεσηκωνόμαστε

Πανελλαδική κινητοποίηση σπουδαστών με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 11 Γενάρη

Τρίτη 8 Γενάρη 2008

Με δυο κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα συγκεντρωθούν σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, συνεχίζεται η αγωνιστική δραστηριότητα σπουδαστών και σπουδαστριών των ΤΕΙ όλης της χώρας, ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους. Την Παρασκευή οι σπουδαστές όλης της χώρας βγαίνουν στο δρόμο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των ΤΕΙ, διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων 15 σύλλογοι σπουδαστών, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις σε πολλούς ακόμα συλλόγους. Στο αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια διαδηλώνουν οι σπουδαστές από Αθήνα, Πειραιά, Κρήτη, Πελοπόννησο, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Γιάννενα και Αρτα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή των σπουδαστών των ΤΕΙ Μακεδονίας και Θράκης. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού των ΤΕΙ, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Δράμας κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη με απόφαση και της γενικής συνέλευσης του συλλόγου τους, ενώ τη δυναμική συμμετοχή των σπουδαστών οργανώνει και η Επιτροπή Αγώνα του Συλλόγου Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας.

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά του το πανελλαδικό συντονιστικό αγώνα των ΤΕΙ, «έχουμε χιλιάδες λόγους να ξεσηκωνόμαστε» και απευθύνει μαζικό κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές της χώρας: «Καμία ανοχή στην κοροϊδία. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να πλημμυρίσουμε τους δρόμους».

Με το σταγονόμετρο το δικαίωμα στη στέγαση

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το πανελλαδικό συντονιστικό των ΤΕΙ για τη στέγαση, με βάση τα οποία μόλις το 2% περίπου των σπουδαστών που σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους δικαιούται δωρεάν στέγαση σε εστίες! Ετσι, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δε διαθέτουν εστίες και μόνο 300 σπουδαστές στεγάζονται σε εστίες των πανεπιστημίων! Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες πόλεις: Από τους χιλιάδες σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στην εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στεγάζονται ...200 σπουδαστές, στην εστία του ΤΕΙ Πάτρας περίπου 200 σπουδαστές και στην εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας περίπου 400 σπουδαστές. Αντίστοιχα, στο ΤΕΙ Λάρισας μόνο 600 σπουδαστές στεγάζονται σε εστία, στο Ηράκλειο περίπου 320 σπουδαστές μένουν σε εστία, στα Γιάννενα περίπου 200, ενώ στην Αρτα μόλις 75 σπουδαστές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση! Τα ΤΕΙ Δράμας, Καλαμάτας, Χανίων και Λαμίας δε διαθέτουν καν εστία!

Στην αιχμή των αιτημάτων των σπουδαστών βρίσκεται ο νόμος -πλαίσιο και η κοινοτική οδηγία 36/05, που θεσμοθετούν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και προωθούν την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Οι σπουδαστές διεκδικούν: 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν σπουδές για όλους. Ούτε ευρώ για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα. Πτυχία με αξία, ολόπλευρη μόρφωση, επαγγελματική κατοχύρωση για όλους τους σπουδαστές των ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών.