ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόθεση όλων η αντίσταση στην εκποίηση των λιμανιών

Συνάντηση με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και της Ενωσης Λιμενεργατών είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 9 Γενάρη 2008

Από τη χτεσινή συνάντηση
«Υπόθεση όλων μας» χαρακτήρισε την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματός της, και ο Σταμάτης Βάσσος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στους χώρους αυτούς. Είναι υπόθεση όλων μας. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης, να παρεμποδίσουμε, να αναχαιτίσουμε τα σχέδιά της να πουλήσει τα κερδοφόρα λιμάνια, ακριβώς για να υποβοηθήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, πρέπει να παρεμποδίσουμε να διαμορφωθεί μία νέα γενιά εργαζομένων στα λιμάνια, με συνθήκες δουλεμπορίου.

Η εκποίηση των λιμανιών είναι πολύ μεγαλύτερο έγκλημα από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων. Τα επόμενα χρόνια θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προοπτική, που πρέπει να την κερδίσουμε εμποδίζοντας και ματαιώνοντας την πώληση των λιμανιών».

Επιτροπή Αγώνα στον Πειραιά

Με σκοπό, εξάλλου, το συντονισμό των δυνάμεων και την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ συγκροτήθηκε χτες Επιτροπή Αγώνα στον Πειραιά, με πρωτοβουλία της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των Σωματείων Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των παρατάξεων της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών, της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών, της ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων και της ΕΣΑΚ Οδηγών.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και από σήμερα αναλαμβάνει δράση, ξεκινώντας την πλατιά ενημέρωση όλων των εργαζομένων για την ανάγκη διεύρυνσης της Επιτροπής με εργαζόμενους όλων των κλάδων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν μαζικές παραστάσεις σε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - ΟΛΠ και συγκεντρώσεις, ενώ σταθμός του αγώνα της Επιτροπής θα είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 του Γενάρη.

Η συγκρότηση της Επιτροπής έρχεται να δώσει ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια, που συνεχίζουν με αποχή από υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 του μήνα και 48ωρη στις 15 και 16 του Γενάρη, αλλά και απάντηση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, ΟΜΥΛΕ, Ενωση Λιμενεργατών κλπ., που επιμένουν να κρατούν τον αγώνα μαντρωμένο πίσω από τις πύλες του ΟΛΠ προσφέροντας το έδαφος στην κυβέρνηση να προωθήσει τους σχεδιασμούς της.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που διέρρευσαν χτες το βράδυ ανέφεραν ότι αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει εκτάκτως η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ με θέμα τη διακήρυξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.