ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΓΕ
Συμβολή στην πρόληψη του καρκίνου

Με επιτυχία έγινε χτες το σεμινάριο με ομιλητή τον Γεράσιμο Ρηγάτο

Πέμπτη 10 Γενάρη 2008

Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο. Στο βήμα ο Γερ. Ρηγάτος
Στη δεύτερη (μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα) θανατηφόρα ασθένεια, με τάση να γίνει πρώτη μέχρι το 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει αναδειχτεί ο καρκίνος, εξαιτίας του οποίου στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 25.000 άτομα (15.000 άνδρες και 10.000 γυναίκες). Την ίδια στιγμή, ετησίως εντοπίζονται πάνω από 36.000 νέες περιπτώσεις ασθενών.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν σε χτεσινό σεμινάριο με θέμα «Καρκίνος - Πρόληψη» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει για την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών. Οπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής κλινικής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» Γεράσιμος Ρηγάτος, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το πιο συχνό είδος καρκίνου από το οποίο νοσούν οι γυναίκες (οι νέες περιπτώσεις πλησιάζουν τις 4.500 ετησίως). Επίσης, κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 600 νέα περιστατικά καρκίνου στις ωοθήκες, περισσότερα από 500 στο ενδομήτριο και περίπου 500 στον τράχηλο της μήτρας.

Παρά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από καρκίνο, δεν υπάρχει κανένας κρατικός σχεδιασμός για την πρόληψη, τόνισε ο Γερ. Ρηγάτος. Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και η εισβολή πολυεθνικών στο χώρο της Υγείας εγκαταλείπουν τους ασθενείς στις τύχες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπογράμμισε ο επιστήμονας, στον «Αγιο Σάββα» (που θεωρείται από τα καλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία στη χώρα) καλύπτεται σήμερα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχουν κλινικές χωρίς διευθυντή, η τεχνολογία είναι παλιά.


Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε, εξετάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου που - ενώ θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν απ' το κράτος - δεν καλύπτονται ούτε και απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα μια θεραπεία 28 ημερών για έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Τέλος, ενώ έχει εγκριθεί η ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δύο εμβολίων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι ασφαλισμένοι τα πληρώνουν ακόμα απ' την τσέπη τους.