Μεσογείου ήχοι και εικόνες
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000

Αφίσα της μεσογειακής συνάντησης στην Κρήτη
«Εικόνες και ήχοι από τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος της πρώτης Συνάντησης Δημιουργών Τεχνολογίας και Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Σεπτέμβρη έως την 1η Οκτώβρη, στην Ελούντα της Κρήτης. Την Ευρω - Μεσογειακή Πολιτιστική Συνάντηση Κρήτης διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο Συνεταιρισμός Ελλήνων Σκηνοθετών. Κύριος στόχος της, η προώθηση της συνεργασίας στα οπτικοακουστικά και γενικότερα στα θέματα νέων τεχνολογιών, τέχνης και δημιουργίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Φεστιβάλ Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ με διαγωνιστικό και πληροφοριακό τμήμα (για το διαγωνιστικό τμήμα 30 ταινίες), που θ' ανοίξει στις 26/9 με την ταινία «Μεταμορφεύς», ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον Ορφέα, γυρισμένο από το μεγάλο Αγγλο ποιητή Τόνι Χάρισον, που θα είναι «παρών» στο Φεστιβάλ, και τον καθηγητή Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης, Ολιβερ Τάπλιν, (παραγωγή του BBC, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη).

Φεστιβάλ Πολυμέσων, τα οποία, όπως σημειώνεται, «αντιπροσωπεύουν μια νέα και πολλά υποσχόμενη διάσταση ειδικά στην οπτικο-ακουστική δημιουργία».

Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Τηλεόραση, Τηλεταινία και Πολιτισμός. Προοπτικές 21ου αιώνα». Στόχος του, η δημιουργία ενός κοινού χώρου ενημέρωσης για τις νέες εξελίξεις, προβληματισμού για τη σημασία τους και για τις πολιτικές που πρέπει να τις συνοδεύουν και, τέλος, χώρου συνάντησης, συνεργασίας και δημιουργίας μεταξύ δημιουργών Τεχνολογίας και Τέχνης.

Εκθέσεις: («Φωτοθήκη του Αγίου Ορους», «Αρχαία και Βυζαντινή Καλαβρία», «Η επιστροφή του Ικάρου», «1941 - 1945. Ο πόλεμος ενός εφήβου», αφίσας κ.ά.), καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τη Μεσόγειο (συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής, κρητικής από τους Ψαραντώνη και Νίκη Ξυλούρη κ.ά.). Επίσης, αφιέρωμα Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη μνήμη του Ρούσσου Κούνδουρου.