ΒΕΡΓΙΝΑ
Πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαδηλωτές οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000

Την κατάλληλη υποδοχή επιφύλαξε ο λαός της περιοχής στους ΝΑΤΟικούς στρατηγούς
Αντιμέτωποι με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών, που αντιδρούν στην κλιμακούμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στα νέα σχέδια αποσταθεροποίησης που επεξεργάζονται, βρέθηκαν σε κάθε τους βήμα οι 18 αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, στρατηγοί των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που χτες το πρωί διαδοχικά επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το Αγιο Ορος και γευμάτισαν σε γνωστό εστιατόριο της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, πριν αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, οι ΝΑΤΟικοί στρατηγοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαδηλωτές, την ώρα που πεζοί κατευθύνονταν προς τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. «Εξω οι Στρατηγοί του θανάτου από τα χώματά μας», έγραφε το πανό που άπλωσαν οι αγωνιστές, μέλη του ΚΚΕ στην περιοχή της Ημαθίας. Και την ώρα που δίπλα τους πέρναγε ο στρατός των εκτελεστών του ΝΑΤΟ, βροντοφώναζαν: «Killers go home».

Οι Ελληνες αξιωματικοί εγκαλούσαν την αστυνομία γιατί επέτρεψαν τη διεξαγωγή της διαμαρτυρίας, προσπαθώντας να δείξουν καλή διαγωγή στα ξένα αφεντικά τους, που αφού επεξεργάστηκαν νέα σχέδια για την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και την επιβολή της Νέας Τάξης στην περιοχή, στη συνέχεια θέλησαν να προβάλουν και το καλό τους προσωπείο μέσα από τις επισκέψεις τους σε αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους.

Οι στρατοκράτες εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Νεκρόπολη Αιγών, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας. Ενα χώρο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, βομβάρδισαν το γιουγκοσλάβικο λαό και με τα «έξυπνα όπλα τους» ισοπέδωσαν πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία στη Γιουγκοσλαβία.

Οι πατριώτες αγωνιστές όμως τους χάλασαν τη φιέστα και δήλωσαν ξεκάθαρα πως οι δολοφόνοι στρατηγοί του ΝΑΤΟ είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή. Από την ντουντούκα διαβιβάστηκε σε ελληνικά και αγγλικά το μήνυμα: «Ο φιλειρηνικός λαός της Ημαθίας και της χώρας δε θέλει τους δολοφόνους Στρατηγούς, που τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας και του γιουγκοσλαβικού λαού. Δε θέλει τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, που χωρίς προσχήματα επεμβαίνουν όπου Γης, για τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων. Δεν έχει ανάγκη από τέτοιους επισκέπτες».

Μετά την κινητοποίηση οι κομμουνιστές πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση τόσο στην κεντρική πλατεία της Βεργίνας όσο και στη Βέροια, και κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να συγκροτήσουν ένα ρωμαλέο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα. Να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης Σημίτη, που έχει αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου της αμερικανοΝΑΤΟικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Λίγες ώρες αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν στους Στρατηγούς του ΝΑΤΟ και οι κάτοικοι της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώθηκαν έξω από το εστιατόριο όπου θα γευμάτιζαν. Την ώρα που οι επιτελείς του ΝΑΤΟ με τις συνοδείες τους έφτασαν στο σημείο, οι φίλοι της ειρήνης διαδήλωναν την απαίτησή τους να «φύγουν οι γκάνγκστερ από την Ελλάδα» και προειδοποιούσαν τους Ελληνες υποτακτικούς τους: «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».