BOYΛΗ
Σφυροκόπημα της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000

Το έντονο σφυροκόπημα των βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε στη Βουλή η πολιτική του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων με τις διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Χτες το πρωί, στη συζήτηση επί των άρθρων, βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο που αφορά στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελλείψει του απαραίτητου αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η συνεδρίαση διακόπηκε για σήμερα το πρωί.

Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, αφού τόνισε ότι το Χρηματιστήριο είναι ένας μηχανισμός από τον οποίο ληστεύονται οι μικροί για να παίρνουν χωρίς καμία επιβάρυνση δωρεάν λεφτά οι μεγάλες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ξεπούλημα μέσω της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και στα νέα προνόμια που δίνονται στους εφοπλιστές.

Για τους τελευταίους τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο ώστε αυτοί να μπορέσουν να απομυζήσουν κέρδη από το Χρηματιστήριο, όπως κάνει και η άλλη πλουτοκρατία της χώρας.

Οσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι η κυβέρνηση εμπαίζει μεταξύ άλλων τον ελληνικό λαό.

«Ιδιωτικοποιεί, τόνισε, το 49% του ΟΠΑΠ, το 49% των ΕΛΤΑ και μέχρι το 100% του ΟΤΕ ή, όπως λέει σήμερα, θα κρατήσει μέχρι το 33%. Είπαν και άλλοι ομιλητές και έχω και εγώ αυτήν την απορία: Οταν βρεθεί ένας μεγάλος οργανισμός και συλλέξει όλες τις μετοχές που κυκλοφορούν, δε θα μπορέσει να κάνει κουμάντο και θα μπορέσει το ελληνικό δημόσιο με το 33%; Είμαστε σίγουροι ότι μετά από ένα χρόνο θα φέρετε άλλη τροπολογία που θα λέτε να πουλήσουμε και το 33%. Πού θα φτάσουμε; Σήμερα έχετε και πουλάτε και μειώνετε το χρέος. Αύριο τι θα πουλήσετε; Ξέρουμε τι θα πουλήσετε. Εμάς τους ίδιους θα πουλήσετε».

«Δεν είναι κάφροι οι εργαζόμενοι»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε στη συνέχεια ότι η ύβρις που ακούστηκε από κυβερνητικά στελέχη πως οι εργαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους και γι' αυτό αντιδρούν, να γίνει δύναμη πραγματική, να γίνει αυτό που έγινε και επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. «Γιατί τότε οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ έκαναν κατάληψη στον ΟΤΕ για να μην πουληθεί ούτε μία μετοχή και σήμερα είναι ανόητοι που αντιδρούν σε αυτά που κάνετε εσείς, που είναι και η ιδεολογία της ΝΔ;», αναρωτήθηκε ο Σπ. Στριφτάρης.

Δεν είναι κάφροι και ηλίθιοι οι εργαζόμενοι για να τους φέρεται με τέτοιο τρόπο η κυβέρνηση, είπε και απευθυνόμενος στον Γ. Παπαντωνίου τόνισε:

«Να είστε σίγουρος, κύριε υπουργέ, ότι δε θα είναι αύριο 650 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα διαμαρτύρονται γι' αυτήν την πολιτική. Θα είναι χιλιάδες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι».

Ανατρέποντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δε χάθηκε ούτε μία θέση εργασίας από τις ιδιωτικοποιήσεις, υπενθύμισε ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στη ΣΟΦΤΕΞ και το Νεώριο απολύθηκαν οι μισοί εργαζόμενοι και κατέληξε:

«Επιτέλους, σταματήστε να μας περνάτε για ηλίθιους. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να δει πραγματικά τις ευθύνες του και να μπορέσουμε μαζί να δημιουργήσουμε τον πόλο της αντίστασης σε μία πολιτική που κάνει συνέχεια τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Εχουμε την πίστη, έχουμε την ελπίδα και είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα σας βάλει στη θέση σας. Οπως έβαλε τη ΝΔ θα βάλει κι εσάς».

Διαφανείς θα είναι... οι τσέπες των φτωχών

Στη δική της παρέμβαση η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι αν συνεχιστεί η παραγωγή τέτοιων νομοσχεδίων ρύθμισης της κεφαλαιαγοράς «από την πολλή διαφάνεια, το μόνο διαφανές που θα έχει προκύψει, θα είναι οι τσέπες των φτωχών ανθρώπων που τείνουν να είναι μία ουσιαστική πλειοψηφία σε αυτόν τον τόπο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι έγιναν μέχρι τώρα 19 ιδιωτικοποιήσεις και η κυβέρνηση «λειτουργεί ως τροχονόμος κατανομής του δημόσιου πλούτου και κατάφερε να κάνει, ως τροχονόμος κατανομής του δημόσιου πλούτου, πολύ καλά τη δουλιά της. Δε συγκρούστηκαν και δεν έγινε τροχαίο μεταξύ των μεγάλων συμφερόντων και γι' αυτό δεν υπήρξε καμία αντίδραση».

Να ψάξουμε, συνέχισε, να δούμε με βάση και αυτό το νομοσχέδιο ποιοι πήραν και ποιοι πρόκειται να πάρουν ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ δημόσια περιουσία.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο εκποιείται εκ των προτέρων ακόμα και η έρευνα, ενώ αναφερόμενη στη φρενίτιδα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε: «Θα προχωρήσουμε σε εκποιήσεις όταν δε θα μείνει πια τίποτα. Κάποιοι ανησυχούν τι θα πουλήσουμε. Ξέρετε τι θα πουλήσουμε; Το δικαίωμα της ελευθερίας να επιλέγουμε τον οικονομικό φεουδάρχη στη διαδικασία μίας παγκοσμιοποιημένης και ελεύθερης αγοράς».

Θα πλήξει τους αγρότες η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ

Στα πλήγματα που θα δεχτούν οι αγρότες από την εισαγωγή της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, υπογραμμίζοντας ότι μία τράπεζα που λειτουργεί ιδιωτικοποιημένη και είναι εισαγμένη στο Χρηματιστήριο με μοναδικό κριτήριο το κέρδος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να βοηθήσει τον αγρότη και την αγροτική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μεταξύ άλλων θα μειωθεί ή θα καταργηθεί η χρηματοδότηση ακόμα και για καλλιεργητικά δάνεια των περισσότερων μικρομεσαίων αγροτών, με τη δικαιολογία ότι η ΑΤΕ πρέπει να περιορίσει τις επισφαλείς απαιτήσεις για να πάει στο Χρηματιστήριο.

Επίσης, τόνισε ότι με τις αγροκάρτες έγινε πολύ μεγάλη προπαγάνδα προεκλογικά όταν ανακοινώθηκε ότι θα καταταγούν σε αυτές οι αγρότες στα πλαίσια της λεγόμενης εξυγίανσης της ΑΤΕ. Ομως, είπε ο Γ. Πατάκης, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα έχουν πρόσβαση στην ΑΤΕ ή θα μπορούν να πάρουν ελάχιστα δάνεια γιατί δε διαθέτουν ανάλογη οικονομική επιφάνεια και έτσι τα λεφτά θα πάνε πάλι στα λεφτά.

Μία άλλη επίπτωση θα είναι να ενταθούν οι πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμα δάνεια και δε θα υπάρχουν δυνατότητες ρυθμίσεων έστω και αυτές που γίνονταν ως τώρα και φυσικά δε θα υπάρχει το αντίστοιχο πολιτικό και κοινωνικό κόστος να εμποδίσει τους πλειστηριασμούς.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι ο αγροτικός κόσμος ζητάει έναν άλλο πιστωτικό, αγροτικό φορέα γιατί με την ιδιωτικοποίηση και την εισαγωγή τώρα της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δεχτούν μεγάλο χτύπημα.