ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίες οι παροχές υγείας για όλους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην περιοδεία της στον «Ευαγγελισμό», κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν ενωμένα, μαζί με το λαϊκό κίνημα, σε όσα επιχειρούνται στο χώρο της Υγείας, στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και στα εργασιακά δικαιώματα

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ενιαίες οι παροχές υγείας για όλους, είτε είσαι στρατηγός, είτε οποιοσδήποτε άλλος. Η παροχή υγείας πρέπει να είναι ενιαία με αποκλειστικό χρηματοδότη το κράτος», τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, έκανε περιοδεία στον «Ευαγγελισμό».

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε χώρους δουλιάς, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Φ. Μήτση και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

«Στον τομέα των συντάξεων θα υπάρχουν διαφορετικές συντάξεις σε κάθε κλάδο εργαζομένων ανάλογα με το μισθό και τις εισφορές», είπε η Αλ. Παπαρήγα στη συγκέντρωση των εργαζομένων για να θέσει στη συνέχεια τα εξής ερωτήματα: «Στον τομέα υγείας θα εξαρτάται η παροχή υγείας από το τι μισθό είχες και τι εισφορά έδωσες; Δηλαδή η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος θα εξαρτώνται από το ταμείο που είσαι; Δεν πρέπει να είναι ίσες οι παροχές υγείας για όλους; Πρέπει να είναι ίσες είτε είσαι άνεργος, είτε είσαι ξένος εργάτης, είτε έχεις μισθό τάδε ή τάδε;».

Αναφερόμενη στα σχέδια της κυβέρνησης είπε:«Θα αφήσουμε να χαθεί και άλλος χρόνος χωρίς αντίσταση και διεκδίκηση μιας πραγματικά δωρεάν υγείας; Πρέπει, τόνισε να ξεσηκωθεί ο λαός. Και δεν είσαστε οι μόνοι αρμόδιοι γι' αυτό, δεδομένου ότι πρέπει με την ίδια ένταση να αγωνιστούν όλα τα σωματεία γιατί είναι κοινό το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει αγώνας και μέσα στα νοσοκομεία, γιατί ζείτε το πρόβλημα από πρώτο χέρι και γιατί θα χτυπηθείτε πάρα πολύ σαν εργαζόμενοι, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα. Εσείς πρέπει να διαλέξετε να διαμορφώσετε τις θέσεις και να εμπιστευτείτε, όχι να αναθέσετε σε κόμματα και συνδικαλιστές να σας λύσουν το πρόβλημα, αλλά να εμπιστευτείτε εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βοηθούν στη στήριξη των προσπαθειών σας και να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Δεν πρέπει μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να κάνουμε απολογισμό ήττας του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας».

Στιγμιότυπα απ' τη χτεσινή περιοδεία στον «Ευαγγελισμό»
«Η ήττα θα είναι κοσμοϊστορικής σημασίας, εάν δεν τα καταφέρουμε όλοι μαζί να αντισταθούμε», είπε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα. Ας μην παρασυρθούμε από αυτά που λέει η κυβέρνηση, ή ορισμένα κόμματα, παράγοντες κλπ. ότι ο τομέας της υγείας υποφέρει μόνο από διαχείριση, νοικοκύρεμα κλπ. πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα, για να τονίσει: «Ο τομέας υγείας υποφέρει από την καπιταλιστική κερδοσκοπία και από όλα τα μέτρα που παίρνονται τώρα σε όλους τους τομείς, όπως οι εργασιακές σχέσεις κλπ. Χρειάζεται να συνενωθούμε σε ένα ενιαίο μέτωπο δράσης. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα αντιδράσει, αλλά η αντίδραση πρέπει να είναι έγκαιρη, όχι εκ των υστέρων».

Εκχώρηση τομέων του νοσοκομείου

Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, οι καθηλωμένοι μισθοί, η παράδοση τομέων του νοσοκομείου στους ιδιώτες ήταν μερικά από τα προβλήματα που επισήμαναν στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι εργαζόμενοι στα μαγειρεία, τα πλυντήρια και τον ιματισμό.

«Δουλεύουμε με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό με μισθούς καθηλωμένους εδώ και χρόνια. Τομείς, όπως τα μαγειρεία, τα ραφεία, τα πλυντήρια, αποδυναμώνονται μέχρι την τελική τους παράδοση στους ιδιώτες», επισήμαναν οι εργαζόμενοι στα μαγειρεία, ενώ εκφράσανε και την ιδιαίτερη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το ασφαλιστικό. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια και στο ραφείο του νοσοκομείου. «Μας φέρνουν καινούρια μηχανήματα και δεν έχουμε ποιον να τα δουλέψει, αφού βρισκόμαστε κυριολεκτικά στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι πλυντήριο που κόστισε στο νοσοκομείο 70 δισ. δραχμές είναι σε αχρηστία καθώς δεν υπάρχει προσωπικό να το λειτουργήσει.


«Δουλεύω 22 χρόνια και παίρνω 240 χιλιάδες δραχμές», τόνισε μια εργαζόμενη στα πλυντήρια, ενώ επισήμανε πως οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα, παρά τη δύσκολη φύση της δουλιάς και ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει δύο ατυχήματα.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που παίρνονται αποφάσεις που θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα σε όλους τους τομείς. Οι πάντες γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά και το τι θα σημάνουν για τους εργαζόμενους, αλλά και γενικότερα για τους Ελληνες πολίτες τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην υγεία, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά δικαιώματα. Στους άξονες του σχεδίου του υπουργείου Υγείας είναι η αγορά υπηρεσιών, η παράδοση του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιώτες. Οι ασφαλισμένοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο. Θα αφήσουμε τα μέτρα να περάσουν; Να γενικευτούν, να γίνουν επίσημα; Θα περιμένουμε υποσχέσεις;», υπογράμμισε από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα.

«Τώρα λέει τσακώνεται ο Παπαδόπουλος με το διοικητή του ΙΚΑ για το πώς θα οργανωθεί το σύστημα υγείας. Αυτός ο καβγάς είναι για το πάπλωμα. Γιατί θέλουν να κάνουν ένα φορέα λέει που θα διαχειρίζεται όλο το πακέτο της Υγείας. Ο φορέας αυτός θα είναι κάτω από την υπηρεσία των ιδιωτών, είτε είναι πρόεδρος ο Νεκτάριος, είτε είναι άλλος εκτός του Παπαδόπουλου θα δουλεύει για τον Κοντομηνά, τον Αποστολόπουλο, για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, για τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και θα έχει τον «Ευαγγελισμό» και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία συμπλήρωμα φτωχό ενός γιγαντωμένου δημόσιου τομέα. Και όταν ο δημόσιος τομέας που απευθύνεται σε όλο το λαό γίνεται βοηθός του ιδιωτικού τομέα οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτό θα έχουν καλύτερη τύχη. Οταν δε, σέβονται το δημόσιο σύστημα υγείας, που αφορά όλο το λαό θα σεβαστούν τους εργαζόμενους εδώ μέσα;», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Αν τώρα ο λαός δε δείξει τη γροθιά του έρχονται χειρότερες μέρες», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν ενωμένα, μαζί με το λαϊκό κίνημα, σε όσα επιχειρούνται στο χώρο της υγείας, του ασφαλιστικού, της παιδείας, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον Φ. Μήτση πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου ανέφερε ότι οι ανακαινίσεις κλινών του νοσοκομείου έγιναν και στα πλαίσια της ένταξης του «Ευαγγελισμού» στην υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων και ανέφερε σαν σημαντικό πρόβλημα τις καθυστερήσεις καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, τόνισε ότι ο «Ευαγγελισμός» - ο οποίος, όπως είπε, εξυπηρετεί 260.000 ασθενείς το χρόνο - θα μπορούσε να λειτουργεί πολύ καλύτερα, αν υπήρχε σωστότερη διαχείριση, αλλά και αν εφημέρευαν γειτονικά νοσοκομεία όπως το ΝΜΤΣ.

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι λειτουργικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των νοσοκομείων θα έπρεπε να έχουν παρθεί ήδη και επισήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι η περίθαλψη των εργαζομένων, οι οποίοι με τα νέα μέτρα θα πληρώνουν παραπάνω για χειρότερης ποιότητας παροχές υγείας.