ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θρασύτατη παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόξενος στην πόλη ζήτησε μέτρα σε βάρος των απεργών ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο

Σάββατο 12 Γενάρη 2008

Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει πλούσια πείρα από την αναμέτρηση με τους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες. Η νέα πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη
Θρασύτατη πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού αποτελεί η παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου, που ζήτησε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη μεταφορά εφοδίων στους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Π. Ορτολάν, την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΘ Γ. Τσάρα και του ζήτησε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των κοντέινερ που πρόκειται να αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, για την τροφοδοσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για το θέμα ενημερώθηκε το υπουργείο Αμυνας, το οποίο πιέζει τη διοίκηση του λιμανιού να βρει διέξοδο ώστε να τηρηθούν οι ειδικές συμφωνίες προτεραιότητας των πλοίων που μεταφέρουν εφόδια για τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κόσσοβο. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ΟΛΘ έχει έτοιμο σχέδιο επιστράτευσης των εργαζομένων, με το συγκεκριμένο πρόσχημα.

Ο ΟΛΘ ΑΕ με δελτίο Τύπου, επιβεβαιώνει την παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου όμως διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχε κάποια παρέμβαση πίεσης προς τη Διοίκηση του ΟΛΘ από το ΝΑΤΟ ή το ΥΕΘΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Γάλλος πρόξενος επισκέφθηκε τον ΟΛΘ σε προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Ι. Τσάρα, διάφορα θέματα. Συζητήθηκε και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών και μεταξύ αυτών αναφέρθηκαν οι εξελίξεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ζητήθηκε να υπάρξει, αν είναι δυνατό, ομαλή εξυπηρέτηση γαλλικού πλοίου που θα έρθει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την τροφοδοσία της KFOR, το προσεχές διάστημα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης

Την ωμή επέμβαση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά τη «νομιμοποίησε» δηλώνοντας άγνοια (!). «Δε γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά», ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νομιμοφροσύνη της κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα. Ενώ φάνηκε ότι η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων που κινητοποιούνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ ΑΕ, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τη σχετική αξίωση του ΝΑΤΟ, που παρεμβαίνει απροσχημάτιστα για την καταστολή των κινητοποιήσεων.

«Δεν έχει συζητηθεί κανένα τέτοιο θέμα», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος όταν κλήθηκε χτες από το «Ρ» να τοποθετηθεί αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Καμία σχετική εμπλοκή δεν έχει το ΓΕΕΘΑ ούτε το ΥπΕΘΑ, αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Και παραπέμπουν στο υπουργείο Εξωτερικών για τυχόν διπλωματικές συνεννοήσεις.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών του ΟΛΘ και Γραμματέας της ΟΜΥΛΕ Γ. Σπανόπουλος μιλώντας στο «Ρ» σημείωσε ότι δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας παρέμβασης, δεδομένου, όπως είπε, ότι αυτά τα φορτία εξυπηρετούνται συνήθως από το προσωπικό ασφαλείας.