ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επιδρομές και πλήρης αποκλεισμός στη Γάζα
Σάββατο 19 Γενάρη 2008

Associated Press

Ο αποκλεισμός της Γάζας σκληραίνει
ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το Ισραήλ έκλεισε χτες τα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας ακόμη και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προς τον παλαιστινιακό λαό. Παράλληλα, συνέχισε τις αιματηρές επιδρομές στο κέντρο της Γάζας, τις επιθέσεις κατά μελών της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσα (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς) στη Δυτική Οχθη χρησιμοποιώντας ως αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες «Κασάμ».

«Η Γάζα είναι τελείως αποκλεισμένη. Και αυτό δε θα βοηθήσει στην ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνιζε χτες χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Γκίνες, εκπρόσωπος υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.

Ωρες νωρίτερα, ισραηλινός πύραυλος ισοπέδωνε το εγκαταλειμμένο εδώ και λίγους μήνες τετραώροφο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της «Χαμάς» στην Πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της «Χαμάς», την ώρα της επίθεσης το τετραώροφο κτίριο ήταν άδειο, αλλά η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό περίπου 30 ατόμων (εκ των οποίων τα δύο παιδιά).

Ακολούθησαν παρόμοιες ισραηλινές επιδρομές με πυραύλους κοντά σε τζαμί του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα έναν νεκρό ένοπλο της «Χαμάς» και δύο σοβαρά τραυματίες. Παράλληλα, Ισραηλινοί των μυστικών υπηρεσιών του στρατού πυροβόλησαν και σκότωσαν στέλεχος της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσα στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης. Παρόμοιες ενέργειες αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, αφού, όπως δήλωσε χτες ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι επιχειρήσεις του στρατού θα συνεχιστούν μέχρις ότου σταματήσουν οι επιθέσεις των Παλαιστινίων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ...

Μέσα σ' όλα αυτά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη εξισώνοντας για μία ακόμη φορά τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής με τον αντιστεκόμενο παλαιστινιακό λαό...