ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει το βάρβαρο αποκλεισμό στη Γάζα

«Παραινέσεις» και ευχολόγια αναμένονταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Τετάρτη 23 Γενάρη 2008

Associated Press

Απελπιστική είναι η κατάσταση για τις παλαιστινιακές οικογένειες στη Γάζα, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο νερό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αφόρητη παραμένει η κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός αποκλεισμός συνεχίζεται, παρά τη χτεσινή δήθεν «χαλάρωσή» του με την αποστολή μόλις ...700.000 λίτρων πετρελαίου για τη διήμερη επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή που έπαψε να λειτουργεί από την περασμένη Κυριακή. Ετσι, η υποτιθέμενη «χαλάρωση» του αποκλεισμού στέρησε και χτες από το 90% των Παλαιστινίων τρεχούμενο νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα για ζεστασιά, μαγείρεμα και κίνηση...

Το ίδιο 24ωρο, νεότερη έκθεση του Ανθρωπιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ περιγράφει με ακόμη μελανότερα χρώματα τη φτώχεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν γενικευμένη κρίση φτώχειας που εντείνεται, αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και σε μεγάλη κλίμακα προσβολή κατά της αξιοπρέπειάς τους...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής του προγράμματος Μάξγουελ Γκέιλαρντ. Ο ίδιος ανέφερε: α) Το 57% των παλαιστινιακών νοικοκυριών ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας (εκ των οποίων το 49% ζει στη Δυτική Οχθη και το 79% στη Λωρίδα της Γάζας). β) Το ποσοστό της ανεργίας το 2007 έφτασε στο 32,3% στη Γάζα και στο 22,6% στη Δυτική Οχθη. γ) Περισσότεροι από 1.000.000 Παλαιστίνιοι εξαρτώνται άμεσα από ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ασφυξία του ισραηλινού αποκλεισμού προκάλεσε χτες τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από απαίτηση του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν αναμένεται να βγει καταδικαστική απόφαση κατά του ισραηλινού εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ασκήσουν και σ' αυτήν την περίπτωση τις γνωστές πιέσεις... Η ισραηλινή εφημερίδα Χα'αρέτζ ανέμενε μία ακόμη «ανακοίνωση» του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία θα εκφράζεται η συνήθης «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση που προκαλεί ο αποκλεισμός στον πληθυσμό της Γάζας... και για τις «επιπτώσεις» που προκαλούν στον ισραηλινό πληθυσμό οι παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ...

Αντιδράσεις για τη στάση της Αιγύπτου

Στο μεταξύ, επικίνδυνα κλιμακώθηκε χτες η ένταση στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφας (στη Γάζα) στα σύνορα με την Αίγυπτο (που έχει κλείσει από τον Ιούνη του 2006). Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές απαίτησαν να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Μουμπάρακ πως πρακτικά υποβοηθά τον ισραηλινό αποκλεισμό... Αιγύπτιοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ ή έριξαν νερό με αντλίες ύδατος κατά διαδηλωτών που επιχείρησαν να περάσουν στο αιγυπτιακό έδαφος. Στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και 10 Αιγύπτιοι αστυνομικοί.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς πρότεινε: α) Ακόμη περισσότερες συναντήσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση «για να σταματήσουν τα δεινά των λαών μας» και β) την ανάληψη του ελέγχου των μεθοριακών θυλακίων στη Λωρίδα της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Η δεύτερη πρόταση προκάλεσε αρχικά την επιδοκιμασία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις, που είπε πως η «πρόταση αξίζει να μελετηθεί».