«Ανάπτυξη υποδομών» στο Αφγανιστάν...
Τρίτη 29 Γενάρη 2008

Ποιος είπε ότι ο ιμπεριαλισμός δε δημιουργεί ...«υποδομές» στο Αφγανιστάν; Μετά την «ανάπτυξη» της «οικονομίας» μέσω της αύξησης παραγωγής και εμπορίας οπίου, την περασμένη βδομάδα εγκαινιάστηκε στην Καμπούλ η πρώτη στη χώρα γυναικεία φυλακή, «στο πλαίσιο ενός σχεδίου για δημιουργία 15 τέτοιων εγκαταστάσεων», όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η φυλακή δημιουργήθηκε με τη «βοήθεια» της ιταλικής κυβέρνησης και «μπορεί να φιλοξενήσει περί τις 330 κρατούμενες, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορες φυλακές για διάφορα αδικήματα (...) βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή σε προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας και είναι εξοπλισμένη με έπιπλα, μηχανές ραψίματος και κουζίνα» (σ.σ: στο πλαίσιο, προφανώς, της γυναικείας ...«χειραφέτησης»).

Ο Αμπντούλ Σαλάαμ Εσμάτ, υπεύθυνος για τις φυλακές και τα κέντρα κράτησης στο Αφγανιστάν, ανέφερε ότι σε αφγανικές φυλακές «κρατούνται 275 γυναίκες με τα 175 παιδιά τους» (σ.σ. ακόμη μία «κοινωνική προσφορά» του μετά Ταλιμπάν συστήματος).

Αυτά συμβαίνουν στο «εκδημοκρατισμένο» Αφγανιστάν και πολλοί θεωρούν σκόπιμο να τα συγκρίνουν με το ταλιμπανικό καθεστώς για να εξαγάγουν σαν συμπέρασμα την ύπαρξη ...«προόδου».

Δεν περνάει από το μυαλό τους ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλες μεζούρες αποτίμησης της κοινωνικής εξέλιξης (στην περίπτωσή μας της οπισθοδρόμησης στην οποία έχει περιπέσει η χώρα). Οπως, για παράδειγμα, οι εικόνες των γυναικών στο Αφγανιστάν προ τριακονταετίας (φωτ.) όπου και βλέπουμε τα «δεινά» που επέφερε στις Αφγανές η επανάσταση του 1978. Μια επανάσταση που ανέλαβαν από κοινού η CIA και ο Λάντεν να πολεμήσουν για να βάλουν στη θέση της την μπούργκα, και, τώρα, την «πρόοδο» της ίδρυσης γυναικείων φυλακών...