ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Υποψήφιοι υπηρέτες του κεφαλαίου

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μαζί στην ίδια ιμπεριαλιστική ατζέντα

Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008

Associated Press

Οι νέοι που συμμετέχουν σε συγκέντρωση του Ομπάμα, ελπίζουν σε μια αλλαγή. Ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι ορκίζονται στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που συνεπάγονται και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
«Αλλαγή»: η λέξη των ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την εισήγαγε στο τρέχον, εφήμερο προεκλογικό πολιτικό λεξιλόγιο ο Μπάρακ Ομπάμα και πλέον είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ όλων των υποψηφίων που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα των κομμάτων τους για τις εκλογές της 4 Νοεμβρίου.

Εντούτοις, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει όσες φορές και εάν αναφέρουν τη λέξη, όσο και εάν προσπαθούν να πείσουν ότι «κάτι θα αλλάξει» εάν εκλεγεί ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος, είτε είναι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος.

Οι σύμβουλοι... τα λένε όλα

Ειδικά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής: Σύμβουλος του Τζον ΜακΚέιν, ο διαβόητος Χένρι Κίσιντζερ, ο άνθρωπος πίσω από το πραξικόπημα της Χιλής, την εισβολή στην Κύπρο και δεκάδες άλλα τερατουργήματα. Στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον οι παλιοί γνωστοί στα Βαλκάνια, Μαντλίν Ολμπράιτ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και μία μόνο λέξη: Γιουγκοσλαβία.

Σύμβουλος δε του «φέρελπι νέου» Μπάρακ Ομπάμα, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της πολιτικής ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και σπόνσορας των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Ειδική μνεία προς όσους τρέφουν ψευδαισθήσεις που ενδεχομένως καλλιεργούνται περί «αντιπολεμικού προφίλ» του Ομπάμα μετά και την ανοιχτή υποστήριξη στο πρόσωπό του από την αντιπολεμική οργάνωση MoveOn. Ο Ομπάμα όπως και οι ανθυποψήφιοί του έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν την ιμπεριαλιστική ατζέντα του Μπους, υποστηρίζουν τα χειρουργικά πλήγματα σε Ιράν, αλλά και Πακιστάν και οπουδήποτε αλλού.

Οσο για τα εσωτερικά προβλήματα, ειδικά την οικονομική κρίση που έχει γονατίσει κυριολεκτικά τον αμερικανικό λαό, λύσεις εντός του συστήματος προσφέρουν. Με την πολιτική που υπόσχονται να ακολουθήσουν, εγκλήματα όπως η καταστροφή του κυκλώνα Κατρίνα ή μεγάλα εταιρικά σκάνδαλα όπως της Enron, η πολιτικο-οικονομική διαπλοκή με κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού και οι στρατιές των ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους στην κρίση με τα στεγαστικά δάνεια «υψηλού ρίσκου» που πλέον δημιουργούν «σκηνουπόλεις» ανάλογες με αυτές του Κραχ που κάποτε περιέγραφε ο Τζον Στάιμπεκ στα «Σταφύλια της οργής», απλά θα διαιωνιστούν ή θα επαναληφθούν με διαφορετική μορφή.

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι...

Προς το παρόν πάντως διεξάγεται η μάχη των προκριματικών όπου οι έσχατοι έσονται πρώτοι...

Τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει στη μάχη που δίνεται όσον αφορά το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Για τους Δημοκρατικούς εντούτοις, τίποτα δεν έχει κριθεί καθώς ο «διάττοντας αστέρας», ο νέος γερουσιαστής του Ιλινόις Μπάρακ Ομπάμα αμφισβητεί, προς έκπληξη πολλών, τον χαρακτηρισμό του φαβορί που είχε και εξακολουθεί να κατέχει η πρώην πρώτη κυρία του Λευκού Οίκου και γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Μπους είναι τόσο αντιδημοφιλής που οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι πολύ σπάνια προφέρουν ακόμη και το όνομά του» ανέφερε χαρακτηριστικά στην έναρξη της μάχης η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ. Με τον πρόεδρο Μπους να «απουσιάζει» και με τις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα να έχουν διεξαχθεί σχεδόν στις μισές πολιτείες, ο πρώην βετεράνος του πολέμου γερουσιαστής της Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν διατηρεί ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα στη συλλογή των εκλεκτορικών ψήφων, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί. Παρά τον αποτροπιασμό και την απέχθεια των «σκληροπυρηνικών» Ρεπουμπλικάνων προς τον πρώην βετεράνο του πολέμου - εξ ου η εκπληκτικά καλή απόδοση του πρώην ευαγγελιστή πάστορα και κυβερνήτη του Αρκανσο Μάικ Χάκαμπι - ο πολιτικός ρεαλισμός και το «μετριοπαθές και τίμιο προφίλ» του ΜακΚέιν ήταν αυτό που έκρινε ουσιαστικά την αναμέτρηση για το χρίσμα στους Κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, που ελπίζουν να παραμείνουν στην προεδρία με πιο «εκσυγχρονισμένο και μετανιωμένο προφίλ», ειδικά στην περίπτωση που η αντίπαλη υποψηφιότητα είναι αυτή της Κλίντον.

«Μια από τα ίδια και χειρότερα...»

Προς το παρόν η Χίλαρι Κλίντον δίνει τη μάχη της με τον Μπάρακ Ομπάμα με πολλά χτυπήματα «κάτω από τη μέση» εκ μέρους της ίδιας, του επιτελείου της αλλά και του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Μια μάχη χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Ειδικά μετά τη «μη ήττα» της Κλίντον στη Σούπερ Τρίτη καθώς κέρδισε τις μεγάλες πολιτείες, όπως τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη και τη «μη νίκη» του Ομπάμα, που κέρδισε τις πιο πολλές αλλά μικρές και σε ικανό βαθμό αγροτικές πολιτείες.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν ότι εκτός απροόπτου, οι 800 «υπερεκλέκτορες», δηλαδή τα μέλη του Κογκρέσου, οι κυβερνήτες και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος θα κρίνουν στο τέλος το ποιος θα λάβει το χρίσμα. Ισως και στην περίπτωση των Δημοκρατικών τελικά επικρατήσει ο πολιτικός ρεαλισμός και η πλάστιγγα γείρει υπέρ του Ομπάμα (αν αντέξει). Η αδημονία τους για επιστροφή μετά από 6 χρόνια στο Λευκό Οίκο είναι τέτοια και τα μαντάτα από την υποψηφιότητα Κλίντον - όσον αφορά δημοσκοπήσεις, αναλύσεις της πρόθεσης ψήφου και τις τάσεις του εκλογικού σώματος - δεν είναι και τα πιο «θετικά». Σε περίπτωση αναμέτρησης ΜακΚέιν-Κλίντον, τα μεσαία στρώματα που κρίνουν συνήθως και την αναμέτρηση, θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον αποτελεί «μια από τα ίδια και χειρότερα...» και ως εκ τούτου θα ήταν προτιμητέο «το μη χείρον», δηλαδή ο ΜακΚέιν. Η Κλίντον έχει την «ιδιαιτερότητα» να συσπειρώνει τους Ρεπουμπλικάνους και να απωθεί τους αναποφάσιστους και τους νέους. Ενας ακόμη παράγοντας είναι ότι βάσει των εκτιμήσεων θα υπάρξουν λεγεώνες δυσαρεστημένων νέων ψηφοφόρων, εάν τελικά ο Μπάρακ Ομπάμα χάσει το χρίσμα εξαιτίας του μηχανισμού της οικογένειας Κλίντον. Οι νέοι ψηφοφόροι (ηλικιακά, η ομάδα 18-29 αλλά και σημαντικό τμήμα όσων έως σήμερα επέλεγαν την αποχή) μαζί με τους φτωχούς και φυσικά τους Αφροαμερικανούς, είναι το «μεγάλο κίνημα» όπως το ονομάζει ο ίδιος, που στηρίζει τον Ομπάμα αφού φαίνεται ότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο ομιχλώδες «πρόγραμμά» του.

Μάχη συμφερόντων

Μία ακόμη «μάχη» διεξάγεται στο οικονομικό επίπεδο. Κατ' αρχήν μεταξύ των υποψηφίων, καθώς απαιτούνται όχι ευκαταφρόνητα κεφάλαια για τη συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά και μεταξύ των αντιμαχόμενων συμφερόντων, ειδικά μεταξύ της αποκαλούμενης «παλιάς και νέας οικονομίας».

Η Γουόλ Στριτ φαίνεται ότι αυτή τη φορά υποστηρίζει οικονομικά τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2007, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έλαβαν συνολικά από τις επιχειρήσεις που είναι στη Γουόλ Στριτ το ποσό των 11 εκατομμυρίων δολαρίων (7,41 εκατομμύρια ευρώ) έναντι του ποσού των 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων (5,56 εκατομμυρίων ευρώ) για τους Ρεπουμπλικάνους, γεγονός που κατά τους βρετανικούς «Financial Times», δείχνει «ισχυρότερο ενθουσιασμό για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών». Οι τραπεζικοί όμιλοι Citigroup και Morgan Stanley στηρίζουν φυσικά και τα δύο κόμματα αλλά τη μερίδα του λέοντος (61% και 62% αντίστοιχα) της χρηματοδότησής τους λαμβάνουν οι Δημοκρατικοί.

Πρώτη όλων βάσει πάντα των στοιχείων η Χίλαρι Κλίντον, έχοντας συγκεντρώσει, το 2007, περί τα 15,1 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικούς και άλλους ομίλους. Δεύτερος ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ με 11,7 εκατ. δολ. ενώ ακολουθούν ο Ομπάμα με 11,6 εκατ. δολ. και ο επικρατέστερος μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, Τζον ΜακΚέιν με 6 εκατ. δολ. Πάντως ο Ομπάμα εξασφάλισε και τη χρηματική στήριξη του «γκουρού» των χρηματαγορών Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δηλώνει πως στοιχηματίζει ότι ο μόνος που μπορεί να διώξει τους Ρεπουμπλικάνους του Μπους από το Λευκό Οίκο είναι ο Ομπάμα...

Η βιομηχανία του θεάματος, το Χόλιγουντ, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων, συνεχίζοντας την «παράδοση» αν και έχει διχοτομηθεί μεταξύ της Κλίντον και του Ομπάμα... Την «παράδοση» ακολουθεί και ο «Ράμπο» Σιλβέστερ Σταλόνε που φυσικά στηρίζει ΜακΚέιν, όπως και ο πρώην «Εξολοθρευτής» (της... Καλιφόρνια, επισήμως κυβερνήτης της πολιτείας), Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ