ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ισπανία
ΒΟΝΝΗ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις τιμές στα καύσιμα καθώς η σκυτάλη των αποκλεισμών περνά από χώρα σε χώρα. Τα πρώτα μπλόκα και οδοφράγματα έκαναν, χτες, την εμφάνισή τους στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, στη Γερμανία οι διαμαρτυρίες εντείνονται όπως και στην Ολλανδία, ενώ στην Τσεχία και στην Πολωνία βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες των διαδηλωτών με τις κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή, στο Βέλγιο φαίνεται ότι άρχισε η άρση των αποκλεισμών καθώς μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, τα δύο από τα τρία συνδικάτα των οδηγών φορτηγών αποδέχτηκαν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα λίγα μπλόκα που είχαν στηθεί ήρθησαν και στην Ιταλία, όπου οι διαδηλωτές πέτυχαν την κυβερνητική συμφωνία για μείωση της τιμής των καυσίμων.

Γερμανία και Ισπανία το επίκεντρο των αποκλεισμών

Τη σκυτάλη των αποκλεισμών πήραν, χτες, από τη Βρετανία και το Βέλγιο οι Ισπανοί οδηγοί φορτηγών και ταξί, οι αγρότες και οι αλιείς. Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε, χτες, στη Βαρκελώνη, όπου οι οδηγοί εφάρμοσαν τη γνωστή, πλέον, «επιχείρηση-σαλιγκάρι», ενώ οδοφράγματα στήθηκαν στους περισσότερους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Παράλληλα, οι αγρότες πραγματοποιούσαν τη δική τους διαμαρτυρία στην πόλη Μερίδα, πρωτεύουσα της επαρχίας Εστρεμαδούρας, και οι αλιείς παρέμεναν με τα πλοιάριά τους δεμένα στα λιμάνια. Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και στην τουριστική πόλη Σεγκόβια, όπου θα πραγματοποιηθεί η ισπανο-γερμανική σύνοδος κορυφής. Οι απεργοί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για πάγωμα της φορολογίας στα καύσιμα και απειλούν να παραλύσουν όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο.

Associated Press

Κινητοποίηση στην Ολλανδία
Πληθαίνουν οι αποκλεισμοί και στη Γερμανία, όπου «επιχείρηση -σαλιγκάρι» εφαρμόστηκε στη Βρέμη και σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Σαξωνίας. Στο πλευρό των οδηγών φορτηγών τάσσεται ξεκάθαρα η συντριπτική πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης, όπως δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Emnid. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, το 80% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της κατάργησης του οικολογικού φόρου στα καύσιμα, την οποία ζητούν οι απεργοί και το 73% εκτιμά ως δικαιολογημένες και επιβεβλημένες τις διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών και τους αποκλεισμούς.

Σε κλοιό βρίσκεται, από χτες, και η Ιρλανδία, καθώς ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεών τους με την κυβέρνηση. Τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετώπιζε, χτες, το Δουβλίνο και το λιμάνι Ροσλάρε ενώ αναμένεται να πληθύνουν οι αποκλεισμοί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Ολλανδία, όπου 31 μπλόκα αποκλείουν τους περισσότερους αυτοκινητόδρομους της χώρας, ενώ με δυσκολία γίνονταν οι μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ. Παράλληλα, τις κινητοποιήσεις τους προετοιμάζουν οι οδηγοί φορτηγών και στην Ουγγαρία μετά από την ανακοίνωση της εταιρίας πετρελαίου MOL, περί αύξησης της τιμής της βενζίνης κατά 2,7% και της τιμής του πετρελαίου κατά 5,4%.

Κερδοφόρες συνομιλίες στην Ιταλία

Με μαραθώνιες συνομιλίες προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα η πολωνική κυβέρνηση καθώς «υπ' ατμόν» βρίσκονται χιλιάδες οδηγοί φορτηγών και αγρότες για να επαναλάβουν τους αποκλεισμούς της περασμένης βδομάδας. Στο τραπέζι των συνομιλιών δέχτηκε να καθίσει μετά από ολιγοήμερους αποκλεισμούς και η τσέχικη κυβέρνηση, δίνοντας, προς στιγμήν, αναβολή στα μπλόκα.

Νικητές αναδείχτηκαν από τις πολυήμερες συνομιλίες τους με την κυβέρνηση οι Ιταλοί οδηγοί φορτηγών. Ο υπουργός Μεταφορών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ανακοίνωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση κατά 120 λιρέτες της τιμής του πετρελαίου κίνησης από το τέλος του χρόνου.

Υπέρ των διαδηλωτών η κοινή γνώμη σε Βρετανία-Βέλγιο

Νικητές δηλώνουν και οι Βρετανοί οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες, καθώς τονίζουν ότι κέρδισαν την αμέριστη συμπαράσταση του κόσμου και υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση έχει 60 μέρες για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Οι δηλώσεις των Βρετανών διαδηλωτών, πάντως, επιβεβαιώνονται από δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα «Telegraph», σύμφωνα με την οποία η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μπλερ ανέβηκε στο 52% κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών, οι οποίοι κρίνονται δίκαιοι.

Προς άρση των αποκλεισμών φαίνεται ότι οδεύουν οι οδηγοί φορτηγών και στο Βέλγιο μετά από την απόφαση των δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα τους να αποδεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης του Γκι Φερχόφσταντ για μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και καταβολή 700.000 βελγικών φράγκων ετησίως ανά άτομο ως αποζημίωση για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αν και επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει κάπως συγκεχυμένη από τις ηγεσίες των συνδικάτων, τα οδοφράγματα είχαν αρχίσει να αραιώνουν από χτες το πρωί και η κίνηση να αποκαθίσταται στο, εδώ και μέρες, πλήρως ακινητοποιημένο Βέλγιο.

Πάντως, και στο Βέλγιο, όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις δήλωναν, όπως μεταδίδει στο «Ρ» ο Ν. Πανταζής, νικητές σε ηθικό επίπεδο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Βέλγων τάχθηκε στο πλευρό τους και έμπρακτα προμηθεύοντάς τους τρόφιμα και συντροφεύοντάς τους στα μπλόκα.