Χαλκευμένα στοιχεία
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008

Γρηγοριάδης Κώστας

Τρόπους να «βλογάει τα γένια της» για δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας αναζητά η κυβέρνηση, όχι μόνο για να κρύψει τις συνέπειες της «ευελφάλειας», αλλά και για να πείσει ότι αυτή αποτελεί «σωτηρία» για την προστασία ανέργων και εργαζομένων.

Με χτεσινό δελτίο Τύπου η ΕΣΥΕ αναφέρει πως το Νοέμβρη του 2007 η ανεργία κυμάνθηκε στο 7,6%, μειωμένη κατά πολύ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Πουθενά, βέβαια, δεν πρόκειται να διαβάσει ο εργαζόμενος και ο άνεργος για τα στρεβλά κριτήρια με τα οποία κάποιος κατατάσσεται ή όχι στους ανέργους. Η ίδια η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) δε θεωρεί άνεργο όποιον έχει δουλέψει έστω και μια ώρα την εβδομάδα πριν την καταγραφή. Ούτε βέβαια καταγράφεται ως άνεργος όποιος δουλεύει σε θέσεις μερικής, εποχιακής ή προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή είναι μόνιμα με το ένα πόδι στην ανεργία. Ολοι αυτοί «εξαφανίζονται» από τις λίστες της ανεργίας.

Την ...αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων αναδεικνύει και η καταγραφή της μερικής απασχόλησης. Η ΕΣΥΕ κάνει λόγο για μερική απασχόληση μεταξύ 4-5,7%, όταν η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική (στις 21/10/2007 ο «Ρ» αποκάλυψε σε έρευνα ότι η πραγματική μερική απασχόληση κυμαίνεται από 10% μέχρι 12%). Η ίδια η Γιούροστατ παραδέχεται ότι «η διάκριση μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης στηρίζεται στην αυθόρμητη απάντηση που δίνει ο ερωτώμενος»...