ΛΑΡΙΣΑ
Μήνυμα αγώνα προς κάθε κατεύθυνση

Νέκρωσαν μεγάλα εργοστάσια. Μαζική η συγκέντρωση και η πορεία

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και με ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας έδωσαν με επιτυχία και τη νέα μάχη κατά της αντεργατικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του κεφαλαίου. Πολλά μεγάλα εργοστάσια στη Λάρισα και στο Βόλο (ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΣΤΑΦ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΓΡΟΥΠ-ΦΑΣΙΟΝ, ΠΕΛΑΣΓΙΣ, ΙΝΤΡΑΜΕΤ, ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ, ΜΕΤΚΑ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ-ΕΥΡΗΚΑ, ΒΜΤ, ΚΟΝΤΙ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ κ.ά.) «νέκρωσαν», καθώς η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων στις οικοδομές, στους ΟΤΑ, στις τράπεζες, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ. Απέργησαν, επίσης, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι κλπ.

Το αγωνιστικό μήνυμα στάλθηκε από τις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, οι οποίες ήταν μαζικές και δυναμικές, σε αντίθεση με εκείνες που διοργάνωσαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες ήταν αναιμικές, χωρίς παλμό, με τη συμμετοχή λιγοστών τοπικών παραγόντων και κάποιων αντιπροσωπειών.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, που γέμισε με πανό και σημαίες του ταξικού κινήματος. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των γυναικών και της νεολαίας, ενώ μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν, στον κοινό αγώνα, μικρομεσαίοι αγρότες - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ - αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες που έφτασαν στο χώρο του συλλαλητηρίου με πορεία και επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, καθώς και συνταξιούχοι.

Την απόφαση του ταξικού κινήματος να συνεχίσει τις μάχες για τα εργατικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετέφεραν με τις ομιλίες τους στους συγκεντρωμένους ο Β. Ζωγράφος, από το ΠΑΜΕ, και ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ. Ακολούθησε μεγάλη και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στη συνέχεια συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πήγαν στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ, να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση.