ΑΘΗΝΑ
Μαζικά, ταξικά, ανυποχώρητα!

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008

Η πορεία στη Σταδίου
Η μάχη της περιφρούρησης σε δεκάδες τόπους δουλειάς από τα χαράματα έδωσε τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της προχτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο κόσμος στην πλατεία Ομόνοιας είχε ήδη δημιουργήσει τη «μαγιά» μιας ακόμα μαζικής κινητοποίησης.

Στις κολόνες γύρω από την πλατεία και κατά μήκος των κεντρικών δρόμων, αφίσες του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Κλείσε την TV, άνοιξε το βιβλίο». «Στη δουλειά και στον αγώνα κόντρα πάμε στο χειμώνα», λένε τα μεγάφωνα. Η απάντηση της εργατιάς στη σήψη και στη δυσοσμία των σκανδάλων που ξέβρασε η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα ΜΜΕ του κεφαλαίου.

Την καθορισμένη ώρα, από τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας καταφθάνουν οι προσυγκεντρώσεις. Οι ταξικές Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα με τα πανό τους και τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Οι Επιτροπές Αγώνα Φορέων από τις συνοικίες. Τα σωματεία των καλλιτεχνών, από το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή. Οι αγωνιστικές παρατάξεις και συσπειρώσεις των μισθωτών επιστημόνων. Το μπλοκ των αυτοαπασχολούμενων με το πανό της ΟΒΣΑ. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι μαθητές από σχολεία της πόλης.

Τα συνθήματα «βροχή». Ανάμεσά τους, «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με Μέτωπο κι αγώνα, θα ανατραπεί» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Και μετά ξανά: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες!».


Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυναν ο Γιώργος Κατσαρός, εργαζόμενος φοιτητής, ο Σταμάτης Κοντεμίρης, γραμματέας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό και ο Χρήστος Φαρμάκης, από το χώρο των φαρμακοποιών. Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Θοδωρής Κούτρας κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε σημαντικά όπλα στα χέρια μας: την ταξική μας ενότητα, τη δύναμη της οργάνωσης, την αποφασιστικότητα και την αντοχή. Εχουμε στα χέρια μας το πλαίσιο του ΠΑΜΕ που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Που συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του δικομματισμού, την πολιτική της ΕΕ και ανοίγει το δρόμο για νέες κατακτήσεις και δικαιώματα».

Στην πρώτη σειρά της απεργιακής συγκέντρωσης, νεολαίοι με πικέτες «κλείνουν» ένα γύρω σχεδόν την εξέδρα. Είναι το ίδιο μπλοκ που λίγο αργότερα θα πάρει θέση πίσω από το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ και μπροστά από αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων για να ξεκινήσει η πορεία. Η Σταδίου γεμίζει με κόσμο. Ψηλά, μέχρι το «Μεγάλη Βρετάνια», στο Σύνταγμα και μετά στην Πανεπιστημίου. Με δύναμη και παλμό. Με αποφασιστικότητα για τη συνέχεια. Για τη μάχη που κλιμακώνεται από την επόμενη κιόλας μέρα.