ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι

Με προβλήματα ξεκίνησε χτες το μέτρο εξομοίωσης των φόρων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 15 Μάη η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008

ICON

Με προβλήματα - τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά - ξεκίνησε χτες η εφαρμογή του νέου κυβερνητικού μέτρου, που αφορά στην εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, παρατείνεται για ένα μήνα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα νοικοκυριά θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο μέχρι και τις 15 Μάη, αντί για την 15η Απρίλη που ίσχυε μέχρι φέτος.

Οι κερδοσκόποι τρίβουν ήδη τα χέρια τους, ενώ οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι, αφ' ενός με την κερδοσκοπία που εκτίναξε σε δυσθεώρητα ύψη την τιμή του πετρελαίου, αφ' ετέρου, στις περιοχές όπου οι πρατηριούχοι αρνούνται ή αδυνατούν να ενταχθούν στο σύστημα με το σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης τις επόμενες μέρες για τις οποίες προβλέπεται χιονιάς. Σύμφωνα με τα προχτεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο σύστημα είχαν ενταχθεί 4.750 πρατηριούχοι, ενώ χτες υπολογίζονταν στους 5.500 χιλιάδες σε σύνολο 7.000 πρατηρίων.

Πάντως, μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί ακόμα και κατά 42 ευρώ το λίτρο περίπου από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (μεταξύ αυτών και σε εταιρείες που παρέχουν και υπηρεσίες κοινοχρήστων), ενώ από πρατήρια υγρών καυσίμων μέχρι και 50 ευρώ τα χίλια λίτρα. Ετσι, χτες από τις εταιρείες το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν από 715,24 μέχρι 734 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, με βάση εκπροσώπους των βενζινοπωλών, παρατηρήθηκαν χτες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Κέρκυρας, των Γρεβενών, της Κοζάνης, των Σερρών, της Κεφαλονιάς, της Μυτιλήνης, της Αρκαδίας, της Βοιωτίας και σε όλους τους νομούς της Κρήτης.