ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Καθολικό το αίτημα για ανέλκυση του ναυαγίου

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Λούης» για τη ρύπανση του νησιού και συνολικά του Αιγαίου ανέδειξε η μαζική κινητοποίηση την Κυριακή

Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία των Φυρών
Με μια μαζική συγκέντρωση το πρωί της περασμένης Κυριακής, που ξεπέρασε τις προσδοκίες, οι κάτοικοι της Σαντορίνης έδωσαν τη δική τους απάντηση στον απροκάλυπτο εμπαιγμό που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να καλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και του ομίλου ΛΟΥΗΣ, στον οποίο ανήκει το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND». Επί 10 μήνες τώρα, το βουλιαγμένο κρουαζιερόπλοιο που κατάπιε δύο ανθρώπους, ρυπαίνει τη θάλασσα του νησιού, προκαλώντας σταδιακά ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή με απροσδιόριστες συνέπειες για ολόκληρο το Αιγαίο.

Ολο αυτό διάστημα, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά τώρα με «στημένες» διαμάχες μεταξύ κυβέρνησης και εταιρίας, οικοδομείται μια ολόκληρη επιχείρηση αποπροσανατολισμού των κατοίκων. Επιχείρηση που όπως φάνηκε την Κυριακή πέφτει στο κενό. Οι κάτοικοι του νησιού, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει δεκάδες φορείς. Κατέκλυσαν την πλατεία των Φυρών και απαίτησαν την απάντληση τώρα των πετρελαιοειδών από τα τάνκια του πλοίου, την άμεση ανέλκυσή του και την πλήρη απορρύπανση της θάλασσάς τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα η Μαρία Αργυρού, η οποία διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτό το παιχνίδι» και ότι «όπως όλοι ξέρουμε τη νίκη θα φέρει ο ενωμένος αγώνας». Κύριοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπύρος Καβαλάρης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Βενιέρης, από τους οποίους καταγγέλθηκε το γεγονός ότι 10 μήνες τώρα δεν έχει γίνει τίποτα για να σωθεί η θάλασσα του νησιού και τονίστηκε η ανάγκη οι αγώνες να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε επίσης ο μητροπολίτης Επαρχίας Θήρας - Αμοργού και Νήσων Επιφάνειος Αρτέμης και ο αντιπρόεδρος Ιας - Θηρασιάς Βάλσαμος Πιτσικάλης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του νησιού με σταθμούς το Επαρχείο και το Δημαρχείο όπου επιδόθηκε ψήφισμα της Επιτροπής. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συναντήσεις της Επιτροπής με τα κόμματα της Βουλής, αλλά και κινητοποίηση των Σαντορινιών που μένουν στην Αττική.