ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι η εξουσία των εργαζομένων

Τριήμερη περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα

Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008

Την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, για την εξουσία εκείνη που θα οργανώσει την παραγωγική βάση της χώρας, την ίδια την παραγωγή, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, παρουσίασε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε κάθε σταθμό της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, σε Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα. Και κάλεσε σε συσπείρωση γύρω από την πρόταση του ΚΚΕ, όλους αυτούς που θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στη φιλολογία για «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», για «αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος», όλους όσοι αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, και όσοι αρχίζουν να κλείνουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες του δικομματικού αποπροσανατολισμού, ιδιαίτερα τους νέους.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μίλησε σε συγκεντρώσεις των ΝΕ Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, παραχώρησε συνεντεύξεις Τύπου, συναντήθηκε με εκπροσώπους μαζικών φορέων και περιόδευσε στο Τσοτύλι.

«Η δράση, η πάλη μας αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύουμε και παλεύουμε για να γίνει συνείδηση ότι υπάρχει διέξοδος και προοπτική. Αλλά και το περιεχόμενό της, την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Που είναι πρόταση εξουσίας των εργαζομένων. Είναι η αναγκαία πρόταση για ανατροπή και όχι συμβιβασμό, υποταγή, φτιασίδωμα του συστήματος», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. Και εξήγησε: «Δεν υποτάσσουμε το κίνημα στην πάλη μόνο να αποσοβήσει αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων ή, ακόμη χειρότερα, να συμμετέχει σε στημένους διαλόγους που σκοπό έχουν να το συμβιβάσουν με τη, δήθεν, αναγκαιότητα των αντιλαϊκών επιλογών».

Αναφέρθηκε στα προβλήματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των συνταξιούχων, που συνεχώς οξύνονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Μια πολιτική που σήμερα υλοποιεί η ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Από τη συγκέντρωση στην Κοζάνη
«Την πρώτη ευθύνη για την εφαρμοζόμενη πολιτική έχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα σφυριά μας χτυπάνε αυτήν ακριβώς την πολιτική σε όλα τα επίπεδα», είπε. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, το ΚΚΕ ασκεί αυστηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την τωρινή πολιτική πρακτική του. «Η ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη όλων των επιλογών της ΕΕ, της νέας τάξης. Στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Στηρίζει όλες τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις και άλλες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Σχετικά με το ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί συμμετοχή στην «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», σημείωσε πως «οι θέσεις, η πολιτική, το πρόγραμμά του, εντάσσεται σε μια σοσιαλδημοκρατική, διαχειριστική λογική. Είναι μια μη φερέγγυα δύναμη, για το λαϊκό κίνημα». Και εξήγησε: «Στις σημερινές πολύπλοκες συνθήκες, οι αστικές δυνάμεις ενισχύουν συστηματικά τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Προβάλλουν σαν λύση δοκιμασμένες από το παρελθόν σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, τις οποίες καλύπτουν με τις θεωρίες του "εφικτού". Ετσι χαμηλώνουν τον πήχη των διεκδικήσεων. Προτείνουν ανώδυνες λύσεις, για τις οποίες η αστική τάξη μπορεί και να μην έχει ειδικούς λόγους να μην τις κάνει αποδεκτές».

Τέλος ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε και στις δυσμενείς εξελίξεις που αναμένεται να επιταχυνθούν με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα ανάφλεξη των συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Σημείωσε την επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης που συνοδοιπορεί με τους ιμπεριαλιστές, στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Θύμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα, εδώ και χρόνια, τοποθετήθηκε ενάντια στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Δημοκρατία της Σερβίας σημειώνοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι που μπορεί να πλήξουν και τη χώρα μας. Και κάλεσε την κυβέρνηση να αρνηθεί να συμπράξει με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Πρόσφατα μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Εξωτερικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση.