ΕΦΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Τα γενέθλια του φεγγαριού και η κόρη του ήλιου»
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008

«Τα γενέθλια του φεγγαριού και η κόρη του ήλιου» της Εφης Παπαθανασίου
Ο κ. Λάκης Κουρετζής είναι ο εισηγητής στη χώρα μας του θεατρικού παιχνιδιού, ο ένθερμος υποστηρικτής της παιδαγωγικής και καλλιτεχνικής αξίας του, αλλά και της σημαντικής σημασίας του για την ψυχο-πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού. Παιδαγωγός ο ίδιος, σκηνοθέτης θεάτρου και συγγραφέας, μαζί με τη σκηνοθέτρια θεάτρου κ. Ανδρομάχη Μοντζολή έχουν ιδρύσει από το 1992 το «Θέατρο της ημέρας», Εταιρεία Καλλιτεχνικής και Παιδευτικής Θεατρικής Εκφρασης. Ο πρώτος είναι Διευθυντής Σπουδών και η δεύτερη Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Ως κύρια ενασχόλησή τους έχουν την «καλλιέργεια της θεατρικής έκφρασης και της θεατρικής παιδείας, τη διά του θεάτρου παίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό και την παροχή της δυνατότητας σε ενήλικες και παιδιά να προσεγγίσουν το θέατρο όχι μόνο ως παραστασιακό γεγονός, αλλά και σε κοινωνικό, ψυχολογικό, παιδαγωγικό και αισθητικό επίπεδο».

Στην παιδική σκηνή του «Θεάτρου της ημέρας» παίζεται το έργο της γνωστής ηθοποιού κ. Εφης Παπαθεοδώρου «Τα γενέθλια του φεγγαριού και η κόρη του ήλιου», διασκευασμένο από τον κ. Λάκη Κουρετζή και προσαρμοσμένο για να ενσωματωθεί στη δράση του έργου το θεατρικό παιχνίδι. Η Κυρά Παραμυθού και ο νεαρός ράπερ Σαχλαμπού είναι οι «εμψυχωτές» του πάρτι, που πραγματοποιεί στα γενέθλιά της η Σελήνη, με καλεσμένο τον Ηλιο και όλα τα παιδιά της παράστασης. Οι μικροί θεατές μετατρέπονται σε ηθοποιούς. Συμμετέχουν στα δρώμενα με την καθοδήγηση ειδικών θεατροπαιδαγωγών - εμψυχωτών, απόφοιτων του ΕΠΘ - ΘΠ. Στην παράσταση που παρακολούθησα την εμψύχωση έκανε επιτυχώς η κ. Ια Χρυσανθοπούλου. Τα παιδιά κατανοούν αμέσως την υπόθεση και έκβαση του μύθου, μπαίνουν στους πυραύλους και ταξιδεύουν στον κίτρινο και κόκκινο πλανήτη, με την παρότρυνση και καθοδήγηση της εμψυχώτριας, αλλά και με το ρυθμό ανάλογης για την κάθε περίσταση μουσικής συμμετέχουν σωματικά, λεκτικά, συναισθηματικά, εν μέρει διαμορφώνουν την υπόθεση, αφού χρησιμοποιούν ως όχημα τη λογική και τη φαντασία τους. Η παράσταση εξελίσσεται σε γλέντι, όπου όλα τα παιδιά τραγουδούν και χορεύουν, αλλά συγχρόνως παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον και τους ηθοποιούς επί σκηνής να διαδραματίζουν την υπόθεση του έργου, που βασίζεται σε λαϊκά παραμυθιακά στοιχεία. Η πλοκή του έργου είναι ενδιαφέρουσα και οι ηθοποιοί αποδίδουν θαυμάσια το ρόλο τους: Η κ. Ευτυχία Κολομπάκη την Μαρούλα και τη Σελήνη, η κ. Δέσποινα Μαραγκουδάκη τον ράπερ Σαχλαμπού, η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου τη μαμά Παραμυθού και η κ. Δανάη Δασκαλάκη τον Ηλιο.

Τα παιδιά προβληματίζονται για το νέφος και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, μαθαίνουν για τη Σελήνη, τον Ηλιο, τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και την κίνησή τους, πετούν με τα φτερά της φαντασίας τους, αναπτύσσοντάς τη δημιουργικά.

Η σκηνοθεσία της κ. Ανδρομάχης Μοντζολή είναι ευρηματική και κατορθώνει, μέσα από τη θεατρική φόρμα του έργου, τη διασύνδεσή του με το θεατρικό παιχνίδι και τους παιδαγωγικούς - αισθητικούς στόχους που τίθενται εκ των πραγμάτων, να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά, ν' απογειώσει τη φαντασία τους, να τα συγκινήσει και συγχρόνως εντελώς αυθόρμητα να τα συμπαρασύρει σε μια εύθυμη και διασκεδαστική κατάσταση, μέσα από συμμετοχική και συνεργατική διαδικασία. Η σκηνογραφία της ίδιας είναι εντυπωσιακή, με μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία (παλιά υπαίθρια πετρόκτιστη βρύση, παλάτι του ήλιου κλπ.). Τα κοστούμια πολύ προσεγμένα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ρόλων και της εποχής της ελληνικής υπαίθρου και των λαϊκών παραμυθιών. Η μουσική και τα ηχητικά εφέ, που δημιούργησε και επιμελήθηκε ο κ. Στέλιος Κάτσαρης, λειτουργούν με εντυπωσιακό τρόπο, όπως άλλωστε και οι φωτισμοί και τα οπτικά εφέ του κ. Κωνσταντίνου Ποταμιάνου.

Η ιδέα είναι καταπληκτική και ο συγκερασμός θεάτρου για παιδιά, λαϊκού παραμυθιού και θεατρικού παιχνιδιού ιδανικός. Μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς να βιώσουν τη θεατρική αγωγή και την παιδαγωγική της διάσταση τόσο συγκροτημένα και πετυχημένα, από έναν υπεύθυνο θεατρικό οργανισμό και από θεατράνθρωπους και παιδαγωγούς υψηλής αξίας και μεγάλης εμβέλειας, όπως ο κ. Λάκης Κουρετζής, η κ. Ανδρομάχη Μοντζολή και οι εκλεκτοί συνεργάτες τους.