«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
Αγώνας για τα συμφέροντα των μαχόμενων, μισθωτών δικηγόρων

Στις 24 και 25 Φλεβάρη οι εκλογές στους δικηγόρους

Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μ. Κοκκινάκης, Α. Αντανασιώτης, Χ. Μαρούλη, Κ. Ρεπούση και Κ. Κούτρας
Στα προβλήματα και τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων απαντά η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας», η οποία χτες πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση (ενόψει των εκλογών στις 24 και 25 Φλεβάρη) στην οποία έντονη ήταν η παρουσία νέων δικηγόρων και κυρίως γυναικών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ και επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Κοκκινάκης δίνοντας το στίγμα της Αγωνιστικής Συμπαράταξης, σημείωσε πως η παράταξη επιχειρεί να αναδείξει την άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους λειτουργούς της. «Δεν επιθυμεί να εκπροσωπήσει όλους τους δικηγόρους», ανέφερε ο Μ. Κοκκινάκης. «Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μαχόμενων δικηγόρων με την πρόταση για συλλογικές μορφές άσκησης της δικηγορίας, η οποία θα βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην επιστημονική εξειδίκευση και στη σχετική αυτοτέλεια κάθε συνεργαζόμενου δικηγόρου. Προτείνει τη συνεργατική δικηγορία και όχι το κεφαλαιουχικό και μονοπροσωπικό πρότυπο του γραφείου - επιχείρησης. Και διεκδικεί μέτρα στήριξης των μορφών αυτών δικηγορίας (με φορολογικά κίνητρα, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Νομικών για επαγγελματική στέγη, εξοπλισμό κλπ.)».

Ο Μ. Κοκκινάκης παρουσίασε τον απολογισμό της πλούσιας δράσης της παράταξης την 3ετία που πέρασε, όπου μεταξύ των άλλων σημείωσε:

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μ. Κοκκινάκης στο Ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα «να αποκρούσουμε την κλιμακούμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Ο υποψήφιος της παράταξης Αντώνης Αντανασιώτης ανέφερε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπήκαν στο περιθώριο τα προβλήματα των μαχόμενων δικηγόρων και κυριάρχησαν τα καθημερινά «πάρτι» στα μπαράκια του Κολωνακίου, οι κοσμικές συγκεντρώσεις και τα φυλλάδια των υποψηφίων του μεγαλοδικηγορικού συνδικαλισμού σε ιλουστρασιόν χαρτί.

«Εμείς, συνέχισε ο Α. Αντανασιώτης, βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη του ποταμού με τις παρατάξεις αυτές. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα των υπαλλήλων, των λεγόμενων "συνεργατών" δικηγόρων σε μεγάλα γραφεία, που απασχολούνται ανασφάλιστοι, με μισθούς συχνά κατώτερους και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που τους βρίσκουν πολλές φορές τα χαράματα στο γραφείο, που στριμώχνονται στις ουρές να πάρουν ένα πιστοποιητικό ή να βγάλουν μια φωτοτυπία, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Εκφράζουμε τους νέους δικηγόρους που δανείζονται για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους με αντίτιμο μία αβέβαιη σύνταξη της τάξης των 450 ή 500 ευρώ».