ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό και ευφάνταστα σενάρια
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση σε αμερικανική βάση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζεται το μακελειό στο Ιράκ. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά κοντά στην Μπακούμπα, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία. Νωρίτερα, άλλος καμικάζι ανατινάχτηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Ταλ Αφάφ, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους, ενώ στη Μοσούλη 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν καθώς πραγματοποιούσαν περιπολία.

Στο μεταξύ, σε ένα πιθανό κατασκευασμένο σενάριο προχωρούν οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις, ισχυριζόμενοι ότι η αλ Κάιντα χρησιμοποιεί επαίτες και ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της Βαγδάτης για να εκτελέσουν επιθέσεις. Χτες, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ να θέτουν υπό κράτηση τα συγκεκριμένα άτομα.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι στην επίθεση σε αγορές στην ιρακινή πρωτεύουσα την 1η Φλεβάρη χρησιμοποιήθηκαν δύο γυναίκες, οι οποίες είχαν νοσηλευτεί σε δύο διαφορετικά ιδρύματα. Ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, υποναύαρχος Γκρέγκορι Σμιθ υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα η αλ Κάιντα να έχει πρόσβαση στους φακέλους των ψυχιατρικών νοσοκομείων».