Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου...
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ 41 ΜΕΤΡΑ «ενάντια στην ακρίβεια» θα πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης; Γιατί όχι 40, δηλαδή, να είναι και «στρογγυλός» αριθμός;

Μεταξύ άλλων - λέει - θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των κερδοσκόπων ώστε να διαπομπεύονται. Ετσι θα ντρέπονται και δε θα το ξανακάνουν!

Μόνο που στην «ελεύθερη αγορά» τους για να είναι κανείς «κερδοσκόπος» πρέπει να παραβεί τον μισό ποινικό κώδικα ή να κάνει λαθρεμπορία ολκής.

Ολοι οι υπόλοιποι (και κυρίως τα μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα) κερδοσκοπούν τηρώντας και το τελευταίο άρθρο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ακριβώς γιατί η νομοθεσία είναι φτιαγμένη έτσι ώστε αυτοί να κερδοσκοπούν («υγιής ανταγωνισμός» λέγεται η κερδοσκοπία στη γλώσσα των κυβερνήσεων).

Αλλωστε, εδώ θα είμαστε και θα δούμε τα αποτελέσματα. Αν σε αυτούς που θα διώξει το υπουργείο Ανάπτυξης δείτε έστω μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ή ένα μεγάλο πολυκατάστημα ...να μας γράψετε.

ΜΑ ΚΑΛΑ, δεν το ξέρανε οι κυβερνώντες ότι οι προτάσεις των Αμερικανών διαμεσολαβητών βγάζουν ...ποδαράκια και πηγαίνουν στις εφημερίδες μόνες τους;

Εχουν μια εγγενή τάση αναζήτησης της δημοσιότητας. Αισθάνονται παραγκωνισμένες και δυστυχισμένες όταν παραμένουν κρυμμένες σε συρτάρια υπουργών.

Αυτή, φανταζόμαστε, είναι μια εξήγηση που ικανοποιεί πλήρως την κυβέρνηση. Ισως και η μόνη που μπορεί να ταιριάξει με αυτά που μας λένε.

Εκτός αν θέλουν να πιστέψουμε πως τέτοιες υποθέσεις έχουν να κάνουν με τη «δημοσιογραφική δεινότητα» κάποιων ή αποτελούν άλυτα μυστήρια.

Επειδή, όμως, είναι μάταιο να κάνει κανείς τον «ντετέκτιβ» καλό θα είναι να εξετάσουμε το ποιος τελικά ωφελείται πολιτικά από την όλη ιστορία.

Και στα σίγουρα τέτοιες καταστάσεις μας αποδεικνύουν ότι όποιοι χειρίζονται τις υποθέσεις τούτες δεν το κάνουν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού και των άλλων βαλκανικών λαών.



Γρηγοριάδης Κώστας