ΣΤ Η ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008

Αντώνης Αντύπας
φωτο

Στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΚΟΥΣΤΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας, προσφέρω 200 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η κόρη του Σοφία

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΥΠΑ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε όρθιος και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Παναγής και Σπύρος Φ.

* * *

ΦΩΤ.

Στις 4 Γενάρη 2008, έφυγε από τη ζωή ο Διαδιώτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστής, ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ. Κηδεύτηκε από το Κοιμητήριο Καισαριανής στις 7 Γενάρη. Ο Νίκος Γκιώνης γεννήθηκε στο Δαδί το 1915. Ράφτης στο επάγγελμα, το 1930-31 εργάστηκε στη «Συνεργατική Εμποροραπτική Ενωση» την οποία είχαν συγκροτήσει όλοι οι Δαδιώτες ραφτάδες, κάπου 30 μάστοροι και καλφάδες. Δούλευαν όλοι μαζί με δικά τους υφάσματα και υλικά που έφερναν από την Αθήνα. Αργότερα ο Νίκος Γκιώνης άνοιξε δικό του ραφτάδικο, μαζί με τον Γιάννη Κρούτη. Στην Κατοχή, οργανωμένοι και οι δύο στο ΕΑΜ, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην Εθνική Αντίσταση. Εραψαν από χακί κουβέρτες κουστούμια για όλους τους εφεδροελασίτες του Δαδιού, δωρεάν, κάτω από τα μάτια των Ιταλών. Τον Οκτώβρη του 1943 είναι μέλος της 12ης ομάδας που δρούσε σε όλη τη Λοκρίδα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη συγκρότηση του 2/42 Τάγματος του ΕΛΑΣ, με διοικητή το Λοκρό. Ηταν καπετάνιος Διμοιρίας και στη συνέχεια διμοιρίτης. Ελαβε μέρος σε μάχες στην Κατοχή και στις μάχες του ηρωικού Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα, με το Τάγμα του. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διώχτηκε. Κλείστηκε στις φυλακές της Λαμίας-Λιβαδειάς. Εξορίστηκε στο Μακρονήσι και στον Αϊ-Στράτη. Οταν αφέθηκε ελεύθερος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε το 1954 την Παριανή Μανταλένα Μπαρμπαρή, η οποία τον βοήθησε στη δουλειά του. Απέκτησαν έναν γιο, τον Στάθη και τρεις εγγονές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΚΟΥΣΤΙΔΗΣ
Ο Νίκος Γκιώνης ήταν, ως το τέλος της ζωής του τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Κώστας Πεντεδέκας



ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΙΝΑΡΔΗ