ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία

Ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια

Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008

Motion Team

Οι κομμουνιστές στους δρόμους, ο λαός στους δρόμους, ενάντια στα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών, στο νέο γύρο αίματος που στήνεται στα Βαλκάνια με την απόφαση «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσόβου. Οι λαοί μπορούν να νικήσουν. Οι λαοί πρέπει να νικήσουν. Σ' αυτό το δρόμο, που σάλπισε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, περπάτησε χτες ο εργαζόμενος λαός της πόλης, παίρνοντας τη θέση του πλάι στους κομμουνιστές, και έδωσε μια πρώτη δυναμική απάντηση στα νέα σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών που δολοφονούν τους λαούς των Βαλκανίων.

Με τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, να μη συμμετάσχει στα σώματα που αποφάσισε να στείλει η ΕΕ και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

«Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», βροντοφώναξαν κρατώντας ψηλά τα κόκκινα λάβαρα. Πρώτος σταθμός το γαλλικό προξενείο, όπου αντιπροσωπεία στελεχών θυροκόλλησε την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η πορεία συνεχίστηκε προς το γερμανικό προξενείο και το αμερικάνικο, όπου η σημαία - σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού παραδόθηκε στις φλόγες, με φόντο τους νεκρούς που σπέρνει η δολοφονική μηχανή σε κάθε γωνιά της Γης.

Οι κομμουνιστές διαδήλωναν «Το Κόσσοβο δεν είναι προτεκτοράτο» και καλούσαν σε «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών».

Επόμενος σταθμός το προξενείο της Σερβίας, όπου έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα με το σύνθημα: «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συμμαχία, έξω το ΝΑΤΟ απ' τη Γιουγκοσλαβία».

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε έξω από το βρετανικό προξενείο, όπου οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές δήλωσαν συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης μέχρι το ΝΑΤΟ να φύγει απ' τη Βαλκανική.

Ο λαός να επαγρυπνεί

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, Γραμματέας της ΚΟΘ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως είπε, και η νέα αλλαγή συνόρων στα ήδη πολύπαθα Βαλκάνια εντάσσεται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, για το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, για τον έλεγχο των αγωγών ενέργειας. Και σημείωσε ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους, όπως ο κυπριακός, ο παλαιστινιακός, κ.ά.

Σημείωσε επίσης ότι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια επηρεάζουν έτσι κι αλλιώς και τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τις σχέσεις που αφορούν στο συνταγματικό της όνομα και στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Αναφέρθηκε στις ιστορικές ευθύνες των αστικών κομμάτων, μαζί και του ΣΥΝ, που το 1992 συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια δηλητηριάζοντας τις συνειδήσεις του λαού μας, αποπροσανατολίζοντάς τον, προβάλλοντας ως κύριο πρόβλημα το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που το Κόμμα μας υποστήριξε και υποστηρίζει ότι το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας αλλά η αμοιβαία ωφέλιμη και ισότιμη συνεργασία, η ειρήνη, ο σεβασμός και η διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων των δυο χωρών, η αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας». Ξεκαθάρισε όμως πως όσο οι βάρβαροι θα βρίσκονται στην περιοχή, λύσεις σε όφελος των δύο λαών δεν μπορούν να υπάρξουν.

Στις άλλες πόλεις

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», διαδήλωσαν χτες βράδυ εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές ι οποίοι συμμετείχαν στις πικετοφορίες που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα.

«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, στον ιμπεριαλισμό αντίσταση και πάλη», κάλεσαν, και προειδοποίησαν πως τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών θα έχουν μόνο θύματα για τους λαούς.

Η αντίσταση κλιμακώνεται. Η σκυτάλη του αγώνα, τις επόμενες μέρες, περνά σε άλλες περιοχές.

Σήμερα, Παρασκευή, πικετοφορία θα γίνει στην Κατερίνη, στις 7 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην αγορά του Κιλκίς και μία ώρα μετά, στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.