ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Πρόστιμα - κοροϊδία αντί για μέτρα προστασίας

Να μην επαναπαυτούν, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος, καλεί τους κατοίκους το ΚΚΕ

Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008

Eurokinissi

Με νέα πρόστιμα - κοροϊδία συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, που επιβλήθηκαν σε 15 βιομηχανίες και ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν παίρνει μέτρα για τη μόλυνση του Ασωπού.

Μόνο που αυτά τα πρόστιμα - όπως και εκείνα που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν - δε δίνουν καμία λύση μπροστά στην τεράστια καταστροφή και την απειλή για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Είναι επίσης πολύ μικρότερα από το κόστος των μέτρων που έπρεπε και πρέπει να πάρουν οι βιομηχανίες αυτές ώστε να μη ρυπαίνουν. Παράλληλα, είναι άκρως υποκριτικά, αφού οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) γνώριζαν και γνωρίζουν τι απόβλητα παράγει η κάθε βιομηχανία, πόσο επικίνδυνα είναι και τι επιπτώσεις έχουν στο περιβάλλον.

Επιπλέον, είναι φανερή η αναποτελεσματικότητά τους, αφού και τώρα οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύεται σε γεωτρήσεις έχουν διπλασιαστεί.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο οι περιβαλλοντικοί όροι των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού», ότι συνεργεία του υπουργείου κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τρία σημεία κατά μήκος του ποταμού και στις εκβολές του. Τέλος, ανέφερε ότι προωθείται η κατασκευή έργων υδροδότησης των Δήμων Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Τανάγρας και Αυλίδας από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ, ζήτημα που υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2007!

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τον Ασωπό:

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ποιες βιομηχανίες και πώς μολύνουν τον Ασωπό. Αντί να βάζει πρόστιμα - κοροϊδία, οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση του ποταμού.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να μην επαναπαυτούν, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος, γιατί την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι παίρνει μέτρα κατά της μόλυνσης του Ασωπού, οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου στο ποτάμι διαρκώς αυξάνουν».