ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ολα τα «μέτωπα» ανοιχτά
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Παραστρατιωτικός στην κοιλάδα Καουκά
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Με τη σκιά του «Σχεδίου Κολομβία» να πέφτει βαριά, όλα τα «μέτωπα» παραμένουν δραματικά ανοιχτά και πολλά σημεία της κολομβιανής επικράτειας εξακολουθούν να είναι πεδία σφοδρών μαχών, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίστηκαν από αναλυτές ως οι πιο σημαντικές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, περίπου 50 ένοπλοι άντρες πολλοί εκ των οποίων με στρατιωτικά, εισέβαλαν το βράδυ της Κυριακής -τοπική ώρα- σε δυο από τα πιο πολυτελή και ακριβά εστιατόρια στα περίχωρα της πόλης Κάλι και απήγαγαν τουλάχιστον 51 ανθρώπους. Παράλληλα, ένα ακόμη ζευγάρι θεωρείται ότι απήχθη από γειτονικό αγρόκτημα. Σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία οι δράστες φέρονται να είναι αριστεροί αντάρτες.

Πράγματι, ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός»-(ELN) ήταν ο «δράστης», ενώ χτες απελευθερώθηκαν 15 από τους 53 συνολικά ομήρους καθώς δυνάμεις του πεζικού και της Αστυνομίας της Κολομβίας, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στις δυτικές Ανδεις, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τους άντρες του μετώπου «Χοσέ Μαρία Μπετσέρα» του ELN.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, που μαίνονται επί τριημέρου. Συγκεκριμένα, σε διαφορετικές μάχες που έγιναν σε ολόκληρη σχεδόν την Κολομβία, 19 στρατιώτες, επτά αντάρτες και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές στην Μπογκοτά.

Οι μάχες, οι πλέον σημαντικές το τελευταίο διάστημα, κατά των ανταρτών από τις «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-ΕΡ), που έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις εναντίον ανταρτικών θέσεων σε πολλά σημεία της χώρας, διεξήχθησαν στα βορειοανατολικά και στα κεντρικά της Κολομβίας, όπως ανακοινώθηκε από τον στρατηγό Νέστορα Ραμίρεζ, δεύτερο στη στρατιωτική ιεραρχία της χώρας. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η περιοχή κοντά στην πόλη Νταμπέιμπα, στην επαρχία Ουραμπά, ορμητήριο των FARC-ΕΡ. Η περιοχή δέχτηκε πρόσφατα επίθεση από τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και έκτοτε οι μάχες είναι καθημερινές. Ενώ από την Κυριακή το έργο των παραστρατιωτικών ήρθαν να συνδράμουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, που απέστειλαν σημαντική επίγεια δύναμη με την κάλυψη των επιθετικών αμερικανικών ελικοπτέρων... που έχουν αποσταλεί στην Κολομβία, ως μέρος της αμερικανικής βοήθειας προς την κυβέρνηση Παστράνα κατά του «πολέμου των ναρκωτικών...