ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Απαιτείται ενιαίο, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Συνέντευξη Τύπου χτες από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008

Motion Team

«Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα» είναι το θέμα της βαλκανικής συνάντησης κινημάτων ειρήνης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη 1 και 2 Μάρτη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η βαλκανική συνάντηση ανακοινώθηκε από την ΕΔΥΕΘ σε συνέντευξη Τύπου, χτες το πρωί, στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό συμμετέχουν οργανώσεις από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία.

Εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, ο Νίκος Ζώκας αναφέρθηκε στις εξελίξεις που συντελούνται στο φόντο της βαλκανικής συνάντησης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι λαοί των Βαλκανίων. «Τα Βαλκάνια - σημείωσε - ολοένα και περισσότερο μετατρέπονται σε πεδίο και κόμβο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ιδίως ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και τη Ρωσία, γιατί λόγω της θέσης του έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οριοθέτηση των αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». «Σημαντική είναι και η γεωστρατηγική τους θέση, που επιτρέπει τη μετάβαση και τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», πρόσθεσε.

Ειδικά για το πρόβλημα του Κοσσόβου σημείωσε: «Η ΕΕ στέλνει δική της δύναμη στο Κόσσοβο, ενώ είναι ήδη εδώ και χρόνια παρούσα στρατιωτικά στα Βαλκάνια. Η μονομερής κήρυξη της "ανεξαρτησίας" του Κοσσόβου και η απόσχισή του από το σερβικό κράτος αποτελεί νέο κρίκο στην ατέρμονη αλυσίδα διαμελισμού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, διαδικασία που ξεκίνησε το 1992 με ευθύνη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η απόσχιση αυτή απειλεί να πυροδοτήσει νέα κούρσα έντασης, αλλαγής συνόρων, νέες εστίες αποσταθεροποίησης, νέο γύρο πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Πιστεύουμε ότι η απόσχιση δεν αποτελεί λύση για τα δεινά και τη φτώχεια του λαού που ζει στο Κόσσοβο. Ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, οι εργαζόμενοι της περιοχής θα συνεχίσουν να μην έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, αφού το κρατίδιό τους θα αποτελεί προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ».

Ο Ν. Ζώκας εξέφρασε την ανησυχία του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος για το κυπριακό πρόβλημα. «Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους να επιβληθεί στον κυπριακό λαό μία απαράδεκτη λύση πέρα και έξω από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον ΟΗΕ», σημείωσε προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί ένταση του αγώνα και της αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων χωρίς "εγγυητές" και "προστάτες"».

Ενώ για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των σχέσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, που θα περιλαμβάνει όρους με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Υποστηρίζουμε τη συνεννόηση των λαών και των χωρών, πέρα, ανεξάρτητα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επιδιαιτησία, χωρίς εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στην κυριαρχία του κάθε κράτους».

Και κατέληξε: «Οφείλουμε να διατρανώσουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε καμία παραπέρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια». «Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς και αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, με έντονα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.