ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Με «οικονομική θηλιά» στο λαιμό

Το νοσοκομείο «δε βγαίνει » με τη χρηματοδότηση μόνο μέσω των νοσηλίων, διαπιστώνουν οι οικονομικές υπηρεσίες

Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999

Οι 450 κενές θέσεις νοσηλευτών -λόγω λιτότητας- δεν επιτρέπει τη λειτουργία 7 πολύτιμων κρεβατιών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και άλλων 8 κρεβατιών στη Μονάδα Εμφραγμάτων
«Το νοσήλιο ως βασικός τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, αφού, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπει τον έλεγχο των δαπανών, δεν εμπεριέχει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά λειτουργεί ως αντικίνητρο στην προσπάθεια μείωσης των ημερών νοσηλείας».

Η παραπάνω διαπίστωση προέρχεται απ' τις οικονομικές υπηρεσίες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, τον Ευαγγελισμό , για την περίοδο 1996-1998. Αν και η διαπίστωση αυτή φαίνεται να διαπνέεται από τη λογική της ανταποδοτικότητας, εντούτοις καταμαρτυρεί το αυτονόητο: Οτι δηλαδή μια δημόσια νοσηλευτική μονάδα, και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, δεν μπορεί να λειτουργεί και να αποδίδει με επιχειρηματικά κριτήρια και ότι η χρηματοδότησή τους δεν μπορεί να στηριχτεί στα ασφαλιστικά «ταμεία», στα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το βάρος των οικονομικών.

Από τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας προκύπτουν τα εξής:

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση επιχορηγεί ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία - με ψίχουλα βέβαια - από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν με τη σειρά τους και τα νοσοκομεία, για να καλύψουν ένα μέρος των οικονομικών τους. Ομως τα ταμεία δεν έχουν και έτσι μένουν χρεώστες στα νοσοκομεία.

Εφόσον, αναφέρεται στην έκθεση, τακτοποιηθούν οι παραπάνω εκκρεμότητες, η συνολική διαχείριση του νοσοκομείου είναι ισοσκελισμένη. (Σύνολο χρεώσεων 17 δισ. δρχ. Εσοδα από νοσήλια 10,7 δισ. δρχ. και οφειλές Ασφαλιστικών Ταμείων 6,3 δισ. δρχ. = 17 δισ. δρχ.)

Παρά την οικονομική θηλιά που βάζει η κυβερνητική πολιτική, ο Ευαγγελισμός έχει να επιδείξει θετικά στοιχεία στη λειτουργία του:

Επιπτώσεις από την έλλειψη προσωπικού

Στις 450 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στον Ευαγγελισμό.

Ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, μας επισήμανε ότι λόγω των ελλείψεων δε λειτουργούν εφτά κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, οχτώ κρεβάτια στη Μονάδα Εμφραγμάτων και το χειρουργείο στο χώρο των επειγόντων. Παράλληλα εξαιτίας αυτών των ελλείψεων δε βγαίνουν ομαλά οι βάρδιες και τα ρεπό του προσωπικού και καθίστανται επικίνδυνες οι συνθήκες νοσηλείας, αφού για 45 ασθενείς στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια υπάρχουν μόνο δύο νοσοκόμες.