ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αντισεισμική θωράκιση
Σάββατο 1 Μάρτη 2008

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να θωρακιστούν αντισεισμικά τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια του Νομού Μεσσηνίας αναδείχτηκε από τη συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου χτες στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη θωράκιση 125 σχολείων από τα 210 που υπάρχουν στο νομό.

Με ευχολόγια και γενικολογίες απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε δίπλα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στην τοπική κοινωνία όταν εκδηλώνεται κάποια έκτακτη ανάγκη και ιδιαίτερα τώρα τελευταία που έχουμε μια έξαρση της σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και του Ιονίου Πελάγους». Επίσης, υποστήριξε ότι οι έλεγχοι που έγιναν μετά τους σεισμούς στα σχολικά κτίρια έδειξαν περιορισμένες ζημιές.

«Ο προσεισμικός έλεγχος ανέδειξε ότι το 60% των σχολείων του Νομού Μεσσηνίας έχουν πρόβλημα και παρουσιάζουν στοιχεία τρωτότητας», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Ν. Καραθανασόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ότι άντεξαν στους σεισμούς, κανείς δε λέει ότι θα αντέξουν και στους επόμενους, γιατί η αντοχή των υλικών δεν μπορεί να προσδιοριστεί». Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και σε σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή - και εμείς εδώ κατηγορούμε την κυβέρνηση - για το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της χώρας. Και αυτό, γιατί ούτε επιλέξιμη δαπάνη είναι, ούτε στο Γ΄ ΚΠΣ έχουν ενταχθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, ούτε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και, πολύ περισσότερο, στα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, από τη στιγμή που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το ΕΣΠΑ και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, και γιατί με τη μέθοδο των συμπράξεων αποκλείονται τέτοιου είδους δραστηριότητες και διαδικασίες. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και σε αυτό δε φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των δημόσιων κτιρίων και σχολείων».