ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κόκκινη «λαοθάλασσα» στη Λισαβόνα

Το Πορτογαλικό ΚΚ διοργάνωσε την 1 Μάρτη μια μεγαλειώδη διαδήλωση για τη δημοκρατία και την ελευθερία

Τετάρτη 5 Μάρτη 2008

Πάνω από 50 χιλιάδες μέλη και φίλοι του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος διαδήλωσαν το Σάββατο 1 Μάρτη, στη Λισαβόνα, παίρνοντας μέρος στη μεγάλη πορεία με το σύνθημα Ελευθερία και Δημοκρατία.

Αυτή η πρωτοβουλία του ΠΚΚ οδήγησε σε μια μυριόστομη δυναμική διαδήλωση που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και διατράνωσε την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών να υπερασπιστούν τις ιδέες και τα ιδανικά της Επανάστασης του Απρίλη του 1974.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν μια καθαρή απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Πορτογάλων εργατών και του λαού. Για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, στη συνδικαλιστική ελευθερία, για τη δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για τον λαϊκό πολιτισμό. Ειδικότερα, ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια που γίνεται από την πολιτική εξουσία για επέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων, για τον έλεγχο της λειτουργίας τους και καταγραφής των μελών τους. Με βάση νόμο που επιχειρείται να εφαρμοστεί, τα κόμματα πρέπει να καταθέτουν τα ονόματα 5.000 μελών τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή.

Το ΠΚΚ καταγγέλλοντας αυτές τις αντιδραστικές πρακτικές υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην καθημερινή του δράση ως κόμμα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων και χιλιάδες μέλη του που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη πορεία ύψωσαν τις κομματικές τους ταυτότητες περνώντας μπροστά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην ομιλία του, ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα, ΓΓ του κόμματος υπογράμμισε ότι το ΠΚΚ δε θα δεχτεί κανένα πισωγύρισμα και θα συνεχίσει μαζί με τους εργάτες να παλεύει για την κοινωνική αλλαγή και το σοσιαλισμό.

Εκ μέρους της ΚΝ Πορτογαλίας χαιρέτισε η Καταρίνα Περέιρα που υπογράμμισε ότι το ΠΚΚ είναι το κόμμα της νεολαίας γιατί παλεύει για τη λύση των προβλημάτων της και για όλα τα δικαιώματά της σε μια ελεύθερη ζωή.