ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΜΕ
Κατέλαβαν συμβολικά το Ταμείο τους

Την αναγκαιότητα να κλιμακωθεί η ενιαία πάλη ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης αναδεικνύουν με πολύμορφες δράσεις οι ταξικές δυνάμεις

Τετάρτη 12 Μάρτη 2008

Από τη χtεσινή συμβολική κατάληψη
Σε συμβολική κατάληψη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) προχώρησαν χτες το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί, ένα γιγαντοπανό απλώθηκε στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του ΤΕΑΥΕΚ, στην Καλλιθέα, υπογραμμίζοντας «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ» και διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι ταξικές δυνάμεις θα δυναμώσουν και θα συνεχίσουν ενιαία τη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Την είσοδο του κτιρίου είχαν ήδη κλείσει μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με ένα ακόμα πανό: «Οι εργαζόμενοι απαιτούν, οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα να καταργηθούν»!

Την ανησυχία τους για το ασφαλιστικό και tiw εργασιακές σχέσεις μετέφεραν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΤΕΑΥΕΚ στους συνδικαλιστές που μίλησαν μαζί τους, μοιράζοντας το υλικό του σωματείου και καλώντας τους στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Οι αλλαγές που προωθούνται επιφυλάσσουν αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους, οι οποίοι μάλιστα, προέρχονται σε ένα σημαντικό ποσοστό από προγράμματα STAGE.

Σύμφωνα με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το ΤΕΑΥΕΚ εντάσσεται στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα. Στη βάση της ενοποίησης, τα μεγάλα αποθεματικά του θα αποτελέσουν ένα καλό κομπόδεμα για το κεφάλαιο, αλλά και για να βουλώσουν «τρύπες» άλλων Tαμείων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν παροχές όπως κατασκηνώσεις που φιλοξενούν κάθε χρόνο 2.000 - 2.500 παιδιά κτλ. Η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων στον κλάδο υπολογίζεται σήμερα σε 7 προς 1, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΕΑΥΕΚ θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν οι εμποροϋπάλληλοι δεν ήταν όμηροι των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε πολύ μεγάλο τους ποσοστό, όπως και αν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοζαν πολιτικές που ευνοούν την εισφοροδιαφυγή (π.χ. μεγάλα εμπορικά καταστήματα να μεταφέρονται έξω από το κέντρο των μεγάλων πόλεων γιατί απαλλάσσονται έτσι από τις εισφορές).