BOΥΛΗ
Δικομματική συμφωνία στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

Με μικρές διαφοροποιήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μαζί τις διατάξεις για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ

Δίνουν στους ιδιώτες ακόμα και τα μελλοντικά έσοδα του δημοσίου.

Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000

Με μικρές διαφοροποιήσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία ψήφισαν χτες το βράδυ το περαιτέρω ξεπούλημα του ΟΤΕ, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας «παρών» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Κατσέλη, Σ. Παπαθεμελής, Π. Κρητικός (για τον ΟΤΕ) και Σ. Βαλυράκης καταψήφισε τη διάταξη για τον ΟΠΑΠ. Οχι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Χατζηγάκης. Πριν την ψηφοφορία αντικαταστάθηκαν από άλλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Η. Παπαηλίας, Κ. Κουλούρης, Δ. Πιπεργιάς και Μ. Στρατάκης, ενώ απουσίαζε ο Γ. Λιάνης.

Τελικά το ξεπούλημα των παραπάνω δημόσιων επιχειρήσεων ψήφισαν 81 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπήρξαν 7 «όχι» και 3 «παρών».

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης μόλις ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τα επόμενα άρθρα του νομοσχεδίου παρατήρησε ότι με την ψηφοφορία συντελέστηκε ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Ενα έγκλημα που άρχισε πριν από επτά χρόνια από τη ΝΔ, συνεχίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα τα δύο κόμματα χέρι - χέρι ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο.

Ηθικός αυτουργός όλων των παραπάνω, είπε ο Αγγ. Τζέκης, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν τα δύο κόμματα. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, είπε, και φάνηκε έτσι ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι αυτή που παράγει τη διαπλοκή. Την απάντηση, όμως, κατέληξε, θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι και με τους σημερινούς τους αγώνες, αλλά και με αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Στο μεταξύ, πιστή στη λογική του ξεπουλήματος δημόσιων εσόδων, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες τροπολογία με την οποία υποθηκεύει και παραχωρεί σε ιδιώτες μελλοντικά έσοδα του δημοσίου, προβλέποντας μάλιστα ότι οι ιδιώτες θα απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου.

Η τροπολογία αναφέρει ότι είναι δυνατόν να μεταβιβάζεται "το σύνολο ή το μέρος μελλοντικών εσόδων του δημοσίου, ΝΠΔΔ, ή δημοσίων επιχειρήσεων σε τρίτο νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, το οποίο θα προβαίνει στην έκδοση στο εσωτερικό ή εξωτερικό τίτλων προεσόδων ή οποιουδήποτε άλλου είδους αξιογράφων, με αντάλλαγμα της μεταβίβασης αυτής το ποσό που θα αντιστοιχεί στο προϊόν από την έκδοση των παραπάνω τίτλων ή αξιογράφων και οποιοδήποτε άλλο ποσό ήθελε συμφωνηθεί".

Αναφέρει μάλιστα, ότι όλες οι συμβάσεις και πράξεις που συνδέονται από την τιτλοποίηση και οι πρόσοδοι των τίτλων προεσόδων "απαλλάσσονται από κάθε φόρο, περιλαμβανομένου και του φόρου υπεραξίας, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου ή τρίτου". Οπως δε παρατηρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία "από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του δημοσίου ακαθόριστη από τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών που διέπει το καθεστώς τιτλοποίησης εσόδων του δημοσίου".