ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να συναντήσει τείχος αντίστασης

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πέμπτη 13 Μάρτη 2008

Motion Team

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τα προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση γενικότερα και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και τις προσπάθειες εφαρμογής του νέου νόμου - πλαισίου, ήταν το θέμα της συζήτησης στις διαδοχικές συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τους εργαζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη διοίκηση του Ιδρύματος. Η Αλ. Παπαρήγα διατύπωσε την πρόταση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου περιόδευσε η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ, οι διοικητικοί υπάλληλοι έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Αμέσως μετά, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και τον πρύτανη Ηλία Κουσκουβέλη, όπου συζήτησε τα προβλήματα της Παιδείας, το νόμο - πλαίσιο, τα προβλήματα υποδομών, διδακτικού προσωπικού και χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Παιδεία, σημείωσε: «Καλούμε τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, αλλά και με τη στήριξη όλων των εργαζομένων, ούτως ώστε να αχρηστεύσουν, να κάνουν ανενεργό το νόμο - πλαίσιο. Με κάθε τρόπο να σαμποτάρουν την εφαρμογή του».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «βεβαίως, υπάρχει και το άρθρο 16, που δεν πρέπει να περάσει, και θα το παλέψουμε. Αλλά δεν είναι μόνο το άρθρο 16 που συγκεντρώνει την προσοχή. Το "τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο", που πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο, η "αξιολόγηση", τα μεταπτυχιακά κι οι "εσωτερικοί κανονισμοί" είναι εκείνοι οι μοχλοί, οι οποίοι θα μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο όπου οι επιχειρηματίες θα πηγαίνουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από σχολή σε σχολή και θα κοιτάνε ποιος θα τους προσφέρει το πιο φτηνό προϊόν, είτε σε εργατικό δυναμικό, κυρίως όμως στην έρευνα».

«Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να συναντήσει τείχος, με όρους μαζικής, νεανικής, πανεπιστημιακής δράσης και γενικότερα του λαού, με οργάνωση, με δημοκρατικές διαδικασίες, με πολυμορφία μορφών πάλης και με πολιτική αποκάλυψη, διότι είναι κρίσιμη η περίοδος που περνάμε» υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: «Εάν ο νόμος πλαίσιο περάσει - δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή παντού - τότε πραγματικά θα έχουμε πανεπιστήμια που λειτουργούν με ιδιωτικό τρόπο, σα να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα επέλθει κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστήμια σε πρώτης, δεύτερης, τρίτης κατηγορίας και στα ΤΕΙ, τέταρτης κατηγορίας».

Ακόμα, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, επισήμανε ότι «θα διασπαστεί το πανεπιστήμιο σε δύο κύκλους και οι ταξικοί φραγμοί, η ταξική επιλογή θα είναι πια πολύ πιο πλατιά, πολύ πιο βαθιά, πολύ πιο έντονη, πολύ πιο τυποποιημένη. Εμείς συγκεντρώνουμε, βεβαίως, την προσοχή στα προβλήματα εφ' όλης της ύλης στην εκπαίδευση. Αλλά ιδιαίτερα ο νόμος πλαίσιο πρέπει να πολεμηθεί σε αυτά τα τέσσερα κυρίως σκέλη και κρίκους που είπαμε, εννοείται και στα θέματα της υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου», τόνισε.