ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τετραετής προγραμματισμός ... υποταγής
Κυριακή 16 Μάρτη 2008

Motion Team

Ενας από τους βασικούς μοχλούς διασύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά και υποταγής τους σε επιχειρηματική λειτουργία, είναι τα Τετραετή Ακαδημαϊκά - Αναπτυξιακά Προγράμματα που θα υποβάλλουν στο υπουργείο Παιδείας και θα εγκρίνονται (ως προς το οικονομικό τους σκέλος) από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα ...business plan (επιχειρηματικά σχέδια) των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που καλούνται να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Γι' αυτόν το λόγο εξάλλου, έχει προβλεφτεί από το νόμο - πλαίσιο και μια θέση ...μάνατζερ σε κάθε ίδρυμα, που στα λόγια ισχυρίζονται ότι θα βοηθάει πρυτάνεις και προέδρους στην οικονομική διαχείριση, στην πραγματικότητα, όμως, θα βοηθάει να εισέλθει το πνεύμα της αγοράς μέσα στα ιδρύματα.

Εκβιασμός για την υποταγή στις αναδιαρθρώσεις

Η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό ότι αν κάποιο ίδρυμα δεν υποβάλει τέτοιο τετραετές πρόγραμμα, δε θα λάβει κρατική χρηματοδότηση! Επίσης, έχει διαμηνύσει ότι για την εκτίμηση του τετραετούς προγράμματος, το υπουργείο Παιδείας θα λαμβάνει υπόψη το κατά πόσον τα ιδρύματα έχουν συμμορφωθεί με τη διαδικασία «αξιολόγησης».

Γίνεται έτσι φανερό ότι το πλέγμα «προγραμματισμός - ανάπτυξη - χρηματοδότηση» του κάθε ιδρύματος, προοπτικά, θα συνδέεται και με ...το «βαθμό» που θα παίρνει στην «αξιολόγηση», με τις επιδόσεις του στον ανταγωνισμό που θα ξεσπάσει μεταξύ των ανώτατων ιδρυμάτων, σε τελική ανάλυση με το βαθμό προσαρμογής του στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, αφού αυτό θα είναι στην ουσία το αντικείμενο της αξιολόγησης σε κάθε ίδρυμα.


Eurokinissi

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε πρόσφατα σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ ένα υπόδειγμα για τη σύνταξη των τετραετών προγραμμάτων, πιέζοντάς τους έτσι για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και υπαγορεύοντάς τους, παράλληλα, το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει το πρόγραμμα ανάπτυξής τους.

Υπαγορεύουν το περιεχόμενο της υποταγής

Ανάμεσα στις ενότητες που το υπουργείο υπαγορεύει στα ιδρύματα να αναπτύξουν τους προγραμματικούς τους στόχους, διαβάζουμε: