Βαρύς εργατικός φόρος αίματος
Τετάρτη 19 Μάρτη 2008

Με δύο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ φέρνουν στη Βουλή το βαρύ φόρο αίματος που εξακολουθεί να πληρώνει η Εργατική Τάξη σαν συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα:

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με το θάνατο οικοδόμου στα Τρίκαλα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Βαρύ φόρο αίματος συνεχίζουν να πληρώνουν στους τόπους δουλειάς τους οι εργαζόμενοι, συνέπεια της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλος ένας νεκρός οικοδόμος προστέθηκε στην εκατόμβη εργατικών "ατυχημάτων". Ο 54χρονος Νικ. Λούγγος, τη Δευτέρα 3 Μάρτη 2008, την ώρα της δουλειάς, έχασε τη ζωή του πέφτοντας από νεοαναγειρόμενη οικοδομή στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για άλλο ένα θύμα που έρχεται να προστεθεί στη μακριά και αιματοβαμμένη λίστα των 2.500 και άνω εργατικών "ατυχημάτων" στη Θεσσαλία από το 2000 μέχρι σήμερα, από τα οποία πάνω από 50 ήταν θανατηφόρα. Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μόνο την 5ετία 2001-2005 σημειώθηκαν 278 εργατικά "ατυχήματα", με 5 νεκρούς και 32 σοβαρά τραυματίες. Στους εφιαλτικούς αυτούς αριθμούς δεν περιλαμβάνονται τα μη καταγεγραμμένα εργατικά "ατυχήματα".

Οι θυσίες αυτές δεν είναι άσχετες με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που υπερασπίζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς έκαναν με την ίδια συνέπεια και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι άσχετες με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των ωραρίων. Την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Την αντιασφαλιστική επίθεση και την προσπάθεια κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τη με κάθε τρόπο ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στους τόπους δουλειάς, καθώς και αν θα διερευνηθούν οι συνθήκες και θα αποδοθούν οι ευθύνες για το θάνατο του οικοδόμου στα Τρίκαλα».

Επίσης, ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σχετικά με το θάνατο οικοδόμου στη Λάρισα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Γκατζής και Δήμος Κουμπούρης. Πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Αλλο ένα θύμα στο κυνήγι του κέρδους αποτελεί ο 37χρονος οικοδόμος Ανδρέας Μάκος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, που την 1/3/2008 έχασε τη ζωή του πέφτοντας από σκαλωσιά νεοαναγειρόμενης οικοδομής στη Λάρισα.

Πρόκειται για αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που διατυμπανίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με μοναδικά θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Οι εργοδότες, στο κυνήγι της κερδοφορίας, προσλαμβάνουν φθηνούς ανειδίκευτους εργάτες, εξαναγκάζοντάς τους να δουλεύουν Σάββατα και Κυριακές. Αποφεύγουν να πληρώσουν για μέτρα προστασίας, προσπαθώντας να βγάλουν περισσότερα κέρδη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στους τόπους δουλειάς, καθώς και αν θα διερευνηθούν οι συνθήκες και θα αποδοθούν οι ευθύνες για το θάνατο του οικοδόμου στη Λάρισα».