ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ
Η Τέχνη «όπλο» της Επανάστασης
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008

Λίλα Καφαντάρη - Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Με παρατεταμένο χειροκρότημα και ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι θεατές την εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της σοσιαλιστικής επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Η εκδήλωση που εντάσσεται στο τετράπτυχο αφιέρωμα εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σοβιετικής τέχνης και διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ, σκοπό είχε να μας εμπνεύσει παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του ποιητή και του έργου του.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ η Βαγγελιώ Πλατανιά και στη συνέχεια η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην ομιλία αναφέρθηκε στο ρόλο του καλλιτέχνη και την πρωτοπόρα δράση του στην επαναστατική διαδικασία και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Μιλώντας για τον πληθωρικό αυτό διανοούμενο που έθεσε το ταλέντο του στη διάθεση της επανάστασης και του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους, τόνισε ότι υπηρέτησε ποικιλοτρόπως την υπόθεση της εργατικής τάξης, υμνώντας τον ηρωισμό και την εποποιία της, καθοδηγώντας και διαφωτίζοντας το λαό με την προπαγανδιστική του δουλειά.


Στην παράσταση επιλέχθηκε η φόρμα της αφήγησης της ζωής και του έργου του ποιητή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα γεγονότα της εποχής. Στην αφήγηση (Σπύρος Σαραφιανός) παρεμβάλλονταν επιλεγμένα αποσπάσματα των ποιημάτων του Μαγιακόφσκι (Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος), θεωρητικών κειμένων του, μικρών προσωπικών αναμνήσεων, αλλά και αποσπάσματα από τις αναμνήσεις της συντρόφισσάς του, Λίλι Μπρικ (Λίλα Καφαντάρη). Τα εκτός αφήγησης κείμενα αποδόθηκαν με τρόπο θεατρικό, με διακριτικές αναφορές στο εικαστικό και ενδυματολογικό ύφος της εποχής. Παράλληλα, η ζωντανή μουσική και το ζευγάρι των χορευτών, σχολίαζαν με τη δική τους «γλώσσα». Η προβολή, σε δύο οθόνες, προσώπων και σκηνών της εποχής, φωτογραφίες του ίδιου του ποιητή και της αγαπημένης του, αλλά και οι σκηνές από την Επανάσταση, μετέφεραν επίσης το κλίμα και το ύφος της εποχής.

Τα κείμενα ήταν της Δώρας Μόσχου, η σκηνοθεσία της Λίλας Καφαντάρη, τα σκηνικά του Πέτρου Ζουμπουλάκη, η επιμέλεια οπτικού υλικού του Σήφη Στάμου, η μουσική της Μίρκας Λαμπροπούλου, η χορογραφία της Σοφίας Μάντη και οι φωτισμοί του Προκόπη Δάφνου. Επαιξαν οι μουσικοί: Μίρκα Λαμπροπούλου (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί). Χορευτές: Σοφία Μάντη, Μιχάλης Περπερίδης.

Υπενθυμίζουμε ότι, την ερχόμενη Τετάρτη 26/3, στις 7μ.μ., στον ίδιο χώρο, ακολουθεί το αφιέρωμα στον επαναστάτη συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αισθητική για μια νέα κοινωνία (2008-03-23 00:00:00.0)
Ο Οκτώβρης και η Τέχνη (2008-03-14 00:00:00.0)