Οι καπιταλιστικές «κρατικοποιήσεις»
Τρίτη 25 Μάρτη 2008

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι κρατικοποιήσεις ή εθνικοποιήσεις που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, έχουν πάντα ένα στόχο, σ' αυτόν που αποσκοπούν και οι ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις. Να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και να εδραιώσουν την κυριαρχία του καπιταλισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της βρετανικής τράπεζας NORTHERN Rock, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, επειδή δεν... άντεξε το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στην ουσία τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ιδιωτών αφεντικών της. Στην ουσία, δηλαδή, η «αριστερή» κυβέρνηση της Βρετανίας, εθνικοποίησε τη χρεοκοπημένη τράπεζα NORTHERN με στόχο να την εξυγιάνει το κράτος. Τα σχέδια «εξυγίανσης» της βρετανικής τράπεζας δε διαφέρουν σε τίποτε από αυτά που έγιναν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80 με τις κρατικοποιήσεις - εθνικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οπως διαβάσαμε την Τρίτη στους «Financial Times», η - ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Μπράουν - διοίκηση της NORTHERN Rock, αναμενόταν «να ανακοινώσει στο προσωπικό της σχέδια για απόλυση του ενός τρίτου περίπου των 6.500 υπαλλήλων της» που υπολογίζονται σε περίπου 2.000 με 2.500 υπάλληλοι. Ετσι, με την εθνικοποίηση της NORTHERN Rock, η «αριστερή» κυβέρνηση της Βρετανίας πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια χάρισε περίπου 150 δισ. ευρώ στα πρώην αφεντικά της NORTHERN με τη διαγραφή χρεών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι της Αγγλίας και από την άλλη ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας πάνω από 2.000 εργαζόμενους στη - χρεοκοπημένη από τους ιδιώτες - τράπεζα.