ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Σύνταγμα » η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Επίθεση στο ΚΚΕ και στα ταξικά συνδικάτα από τον Χρ. Παπουτσή, λόγω της αντίθεσης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες θεωρεί  «Σύνταγμα»

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000

«Πόνεσε» την κυβέρνηση ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, όπως φανερώθηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, ο οποίος σε ένα παραλήρημα ευρω-υποτέλειας χαρακτήρισε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Σύνταγμα» για την Ελλάδα, επιχείρησε να εξωραΐσει τις επώδυνες συνέπειες που θα επιφέρουν στη χώρα τα ευρωπαϊκά νομοθετήματα σε βάρος των ακτοπλοϊκών θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξαπέλυσε επίθεση στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΚΚΕ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της αντεπίθεσης των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων για τη ματαίωση της εκτρωματικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, «έβαλε μπροστά» τη μέθοδο του αποπροσανατολισμού των ναυτεργατών, για να «πέσει στα μαλακά» η εφαρμογή και μάλιστα πρόωρα, όπως επιβεβαίωσε, του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας να δρομολογεί στις θάλασσές της πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα (καμποτάζ) με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ετσι ανέφερε: «Ακουσα ορισμένα συνδικάτα αυτές τις μέρες να θέτουν και θέμα ενάντια στην απελευθέρωση, να μην αρθεί το καμποτάζ. Τι προτείνουμε δηλαδή; Να πάει η χώρα στα δικαστήρια;»! Ακόμα, φανερά ενοχλημένος για τη δράση των μελών του ΚΚΕ, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την ενημέρωση των ναυτεργατών σχετικά με τις συνέπειες από την άρση του καμποτάζ, οργανώνοντας την αντίστασή τους, έκανε λόγο περί ...«απόκρυψης της αλήθειας», «της πραγματικότητας» και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνω ότι εξελίσσεται μια μεγάλη προσπάθεια για την κινητοποίηση του μαζικού κινήματος προς δρόμους που θα οδηγήσει αλλού»! Μάλιστα δε δίστασε να πει: «Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στην πραγματικότητα ένα Σύνταγμα»!

Τέλος, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το αν θα είναι επώδυνη για την Ελλάδα η εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92, δήλωσε: «Μέλημά μας θα είναι η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, δηλαδή η εφαρμογή του κανονισμού στην Ελλάδα να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους που να εξασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα και τα εθνικά μας συμφέροντα»...

Ο αγώνας θα ενταθεί

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, σημείωσε: «Οι ναυτεργάτες με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση κόντρα στη βία και την τρομοκρατία των εκπροσώπων των ναυτιλιακών εταιριών, με την αλληλεγγύη του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, έδωσαν ένα ισχυρό πλήγμα τόσο στην ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου όσο και στην αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΥΕΝ. Η ταξική πάλη οξύνεται από τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που εκφράζεται από σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της στεριάς και της θάλασσας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις εκτρωματικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας.

Ειδικά για την ακτοπλοΐα επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι ο τεμαχισμός της σε κύριες, δευτερεύουσες και άγονες γραμμές εξυπηρετεί τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Προειδοποιούμε όλους αυτούς τους περισπούδαστους ευρωεκσυγχρονιστές που προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποπροσανατολίζουν την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα με συντονισμένους ταξικούς αγώνες, με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται, παλεύει και διεκδικεί».

Επίδειξη ευρω-υποτέλειας

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει: «Ο υπουργός Χρ. Παπουτσής απέδειξε για άλλη μια φορά την ευρω-υποτέλεια της κυβέρνησής του, την εμμονή στη λογική της εκχώρησης εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα στελέχη του ΚΚΕ, στα οποία αναφέρθηκε ο Χρ. Παπουτσής, από πολύ καιρό πριν μαζί με τους ναυτεργάτες αντιπαλεύουν την κατάργηση του καμποτάζ και διεκδικούν την ανάκληση του διαλυτικού κοινοτικού κανονισμού 3577/92. Με τις δηλώσεις του ο ΥΕΝ απολογείται για λογαριασμό των εφοπλιστών και επιδιώκει να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων ενάντια στην επίθεση που στοχεύει στην κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων, στο διωγμό των ναυτεργατών από τα πλοία, την υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών. Η επίθεση αυτή αποτυπώνεται μέσα από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας και καταγράφεται με σαφήνεια στη "μαύρη βίβλο" της απελευθέρωσης, που κατέθεσε ο πρόεδρος των Μινωικών Γραμμών Π. Σφηνιάς. Οι ναυτεργάτες, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα και την επιτυχία του πολυήμερου απεργιακού αγώνα τους, θα υπερασπιστούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, ξεπερνώντας τα παραπλανητικά τεχνάσματα του ΥΕΝ».