ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Τεράστιες οι ευθύνες για την παράδοσή του
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000

Τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και αυτές της δημοτικής αρχής Αθήνας, για την παράδοση ουσιαστικά του κτήματος ΘΩΝ, στους Αμπελόκηπους, στον μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβό, επισημαίνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος.

Οι βουλευτές, στην Ερώτησή τους, κάνουν λόγο για σκανδαλώδη διαδικασία, που ακολουθήθηκε τόσο από τα αρμόδια υπουργεία όσο και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, «με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση του υπόλοιπου μισού οικοπέδου του ΘΩΝ, στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας, για την εξυπηρέτηση του μεγαλοκατασκευαστή Βωβού». Το υπόλοιπο μισό - όπως σημειώνουν και οι βουλευτές - το έχει ήδη οικοδομήσει ο Βωβός με σκανδαλώδεις διαδικασίες.

Χαρακτηριστικές πάντως της κυβερνητικής αναξιοπιστίας, τουλάχιστον, είναι οι δηλώσεις από τη μία και οι πράξεις από την άλλη σε σχέση με την τύχη του ΘΩΝ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: «Παρά τη δήλωση, τον περασμένο Δεκέμβρη, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ότι ο χώρος θα γίνει πράσινο, ο γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι δε διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις, που είναι προϋπόθεση για να γίνει το πράσινο». Την ίδια ώρα, «το υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία συμφώνησαν να οικοδομηθεί η περιοχή, σύμφωνα με τα σχέδια του Βωβού, παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει ναός που φτιάχτηκε από τον Τσίλλερ», σημειώνουν οι Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος στην Ερώτησή τους.

Υπό αυτές τις εξελίξεις και σε πλήρη σύμπνοια με τις κυβερνητικές προθέσεις, ήρθε πρόσφατα η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας να αλλάξει τα αρχικά σχέδια και αντί για πράσινο να συμφωνήσει με τα σχέδια του μεγαλοκατασκευαστή. «Ετσι, είναι ορατός ο κίνδυνος να οικοδομηθεί και ο τελευταίος ακάλυπτος χώρος στην περιοχή των Αμπελοκήπων, παρά τις προτάσεις των κατοίκων, που ζητούν ο χώρος να γίνει πράσινο», τονίζουν οι βουλευτές.

Και ρωτούν κατ' αρχήν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα θα πάρει για να μην οικοδομηθεί ο χώρος και να αποδοθεί στους κατοίκους και αν θα δοθούν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις και πότε. Ακολούθως ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού αν σκοπεύει να επανεξετάσει την απόφαση της προκατόχου του, Ελ. Παπαζώη, που έδωσε την άδεια οικοδόμησης της περιοχής.

Εκτακτη συζήτηση για το ΘΩΝ ζητά η ΝΑΣ

Να συγκληθεί εκτάκτως και εντός της βδομάδας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, ώστε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα αποτροπής της επιχειρούμενης τσιμεντοποίησης του κτήματος ΘΩΝ στους Αμπελόκηπους, ζητά η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ).

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ Σπύρος Χαλβατζής και Θεοχάρης Παπαμάργαρης σημειώνουν την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με την οποία παραχωρείται ουσιαστικά ο χώρος του ΘΩΝ σε γνωστή κατασκευαστική εταιρία. Την ίδια ώρα υπάρχει παλιότερη απόφαση του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου και αντίστοιχη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι οποίες χαρακτήριζαν το τμήμα του κτήματος ΘΩΝ, που παραμένει άχτιστο, κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

«Η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο τσιμεντοποίησης του χώρου αυτού, που αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα ανάσας για τους κατοίκους της περιοχής, κάτι που έγκαιρα η ΝΑΣ και άλλες παρατάξεις είχαν επισημάνει στην αντίστοιχη συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου», υπογραμμίζει η ΝΑΣ στην επιστολή της.