«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε»
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000

Μια επιβλητική εξέδρα δεσπόζει στον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ που στέλνει το μήνυμα: «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση». Με αυτό το σύνθημα ψυχής άνοιξε, χτες το βράδυ, η αυλαία της Κεντρικής Σκηνής του 26ου Φεστιβάλ.

Με ποπ μουσική και στίχο που αντλεί από τη θλίψη της καρδιάς και το μετουσιώνει σε φως, ξεκίνησε το πρόγραμμα ένας νέος τραγουδοποιός, ο Γιώργης Χριστοδούλου. «Πώς να παραβγώ με το χρόνο που κυλάει/ Τόσο παρελθόν σε μια λέξη δε χωράει». Με τραγούδια από τους δύο προσωπικούς του δίσκους «Γιαπωνέζικοι κήποι» και «Κλωστές και νήματα» μύησε τους θεατές στους μυστικούς κήπους του έρωτα, συνδυάζοντας την τρυφερότητα με το χιούμορ. Το πρόγραμμα διανθίστηκε με τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ποπ ρεπερτόριο. Αλλά και με μια παράκληση στο «λευκό γιασεμί»... «μη νυχτώσει». Το πρόγραμμα του Γ. Χριστοδούλου έκλεισε με ένα αγαπημένο τραγούδι του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου «Εγώ σαν πόλη αφήνομαι».

Στη συνέχεια το μουσικό μας ταξίδι αφέθηκε στη μοναδική φωνή του Παντελή Θαλασσινού, ο οποίος μας πήγε «Από την Τήλο ως τη Θράκη». Μοναδικός στο να «κορφολογεί» και να «παίρνει τον ανθό» των τραγουδιών, ο Παντελής Θαλασσινός με της «νύχτας κύματα» επιχείρησε και πέτυχε να ενώσει το δικό του «κρυμμένο αχ... », με τα πολλά «αχ» της νεολαίας που πλημμύρισε την Κεντρική Σκηνή, χτες το βράδυ. Τραγούδια, απόσταγμα της ψυχής του, άλλοτε φωτεινά και άλλοτε σκοτεινά, πάντα γεμάτα μνήμες, «μίλησαν» για όσα αγαπάμε, για όσα αγαπήσαμε και για όσα θα αγαπήσουμε. Τα τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού πάντα πατούν γερά στην παράδοση, αντλούν από αυτή ό,τι χρειάζεται ένας δημιουργός για να εκφέρει τον προσωπικό του λόγο, χωρίς να είναι αποκομμένος από τα ελληνικά του στοιχεία, έτσι όπως αυτά άνθισαν και ανθίζουν μέσα στα χρόνια. Ομως, σε κάθε του εμφάνιση, μπροστά σε κοινό ο Παντελής Θαλασσινός επιλέγει και τραγούδια από τα πιο σπουδαία της λαϊκής μας παράδοσης και το γλέντι γίνεται μοναδικό. Μαζί με τον Π. Θαλασσινό χτες και η Δέσποινα Ολυμπίου, μια φωνή αντάξια των επιλογών του καταξιωμένου τραγουδοποιού.


Η σκυτάλη δόθηκε στην πηγαία λαϊκή φωνή, στον Δημήτρη Μητροπάνο, με τον οποίο και έκλεισε το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, που χάρη στο γνήσιο λαϊκό χρώμα της φωνής και την πλούσια ερμηνευτική του γκάμα χάρισε πολλές ανεπανάληπτες στιγμές στο ελληνικό τραγούδι, ήταν εκεί για να ταξιδέψει αντάμα με τους χιλιάδες φίλους του στους «δρόμους» που οδηγούν στα βάθη της ελληνικής καρδιάς. Ο δημοφιλής τραγουδιστής γιόρτασε μαζί με τη νεολαία τα 35 χρόνια της δημιουργικής μουσικής του πορείας. Μιας πορείας που σφραγίστηκε από τις «συναντήσεις» του με μεγάλους συνθέτες. Από τον Απόστολο Καλδάρα, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δήμο Μούτση, τον Γιάννη Σπανό, τον Μάριο Τόκα, τον Χρήστο Νικολόπουλο. Με τραγούδια που αγαπήσαμε «σαν αμαρτία και σαν γιορτή», ξανατραγουδήσαμε όλοι μαζί για την «εθνική μας μοναξιά», εκεί κοντά «στου αιώνα την παράγκα», ακουμπώντας φυσικά και στις μελωδίες «του έρωτα και της φυγής». Και για όσους ζουν «στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί και γελασμένοι» ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ό,τι καλύτερο. Οπως όμορφη ήταν και η συντροφιά του, η Στέλλα Χροναίου και ο Νίκος Κουρουπάκης που μεγάλωσαν την παρέα της Κεντρικής Σκηνής.