ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βαθαίνει την εμπορευματοποίηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Το υπόμνημα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις, κατά την προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Κυριακή 30 Μάρτη 2008

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έξω από το υπουργείο Υγείας
Την κάθετη αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο προωθούμενο από την κυβέρνηση αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδικάτων της Αθήνας και του ΠΑΜΕ, που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Υγείας, οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν ότι το σχέδιο νόμου:

Οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι άνεργοι - που ήδη πλήττονται από την προηγούμενη αντιασφαλιστική νομοθεσία και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέτει όριο 100 ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - παραμένουν χωρίς ουσιαστική υγειονομική φροντίδα, ενώ τα προβλήματα του λαού μας στα νησιά, στις ακριτικές περιοχές της χώρας, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, αφού η ΠΦΥ παραδίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις «φιλάνθρωπες» οργανώσεις.

Οι στόχοι αυτοί υπηρετούνται από 3 βασικούς άξονες που σημαδεύουν το νομοσχέδιο:

1. Δημιουργία «Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (άρθρο 1).

2. Ηλεκτρονική Κάρτα (άρθρο 7).

Μιλάμε για βαρβαρότητα! Αφού, εκτός από τα παραπάνω προκλητικά κριτήρια, το όριο των εξόδων θα καθορίζεται από το αν ένας εργαζόμενος είναι ή δεν είναι φιλάσθενος!

Αν το πλαφόν αυτό εξαντληθεί πριν τη λήξη του χρόνου, το ποσόν μπορεί να αυξάνεται μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα έξοδα θα τα πληρώνει ο εργαζόμενος.

3. Δημιουργία Πρωτοκόλλων Ιατρικών πράξεων - Φαρμάκων (άρθρο 2).

Το νομοσχέδιο ενισχύει παραπέρα τα μονοπώλια, τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, που το μέλλον και η επιβίωσή τους θα εξαρτάται, πιο πολύ από χθες, από αυτές. Το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, και ιδιαίτερα των νέων γιατρών, θα γίνει και μέσα από την αξιολόγηση και πιστοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να διαπιστωθεί δήθεν αν ή όχι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο δίκτυο.

Συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στην ΠΦΥ στηρίζονται στις βάσεις που έβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εγκαιρα, το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορούν μόνο τις συντάξεις, αλλά και τις υγειονομικές παροχές.

Εγκαιρα αντιπάλεψαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποβάθμισαν τις κρατικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πρόληψης, εφάρμοσαν ιδιωτικά κριτήρια στα δημόσια νοσοκομεία και στήριξαν την επέκταση του ιδιωτικού - επιχειρηματικού τομέα.