ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΚ Ουκρανίας: Απαράδεκτη η δικαίωση των ντόπιων ναζί
Σάββατο 29 Μάρτη 2008

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση στο Κίεβο ενάντια στην αναγνώριση των φιλοναζιστικών λεγεώνων
Ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του κόμματος στη συνεχιζόμενη προσπάθεια των αρχών της χώρας, μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο, Β. Γιούστσενκο, να δικαιώσουν τις ουκρανικές εθνικιστικές οργανώσεις, που συνεργάστηκαν με τους ναζί, κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής. Σε συνέντευξή του ο Π. Σιμονιένκο σημειώνει πως οι εθνικιστικές οργανώσεις ΟΟΥΝ-ΟΥΠΑ έπαιρναν όπλα από τους ναζί, συμμετείχαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών και των Εβραίων καθώς και σε μαζικές δολοφονίες άμαχου πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες βδομάδες σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας οι αρχές διοργανώνουν σε δημόσια κτίρια εκθέσεις φωτογραφιών για τη δράση των εθνικιστικών ομάδων στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, όπου αυτοί παρουσιάζονται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ως «πατριώτες», που υπεράσπιζαν την πατρίδα από τους Ρώσους μπολσεβίκους. Σε διάφορες πόλεις το ΚΚ Ουκρανίας κι άλλες αριστερές οργανώσεις πραγματοποιούν πικετοφορίες και διαμαρτυρίες ενάντια σ' αυτήν την απαράδεκτη δικαίωση των ναζί.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας υπογραμμίζει πως η πολιτική δικαίωσης των συνεργατών των ναζί που ακολουθεί ο Γιούστσενκο γύρω από αυτό το ζήτημα είναι μια πολιτική διχασμού της κοινωνίας.

Απάντηση στην αντισοβιετική προπαγάνδα

Ταυτόχρονα, ο Π. Σιμονιένκο δίνει απαντήσεις και σε δύο προπαγανδιστικά ζητήματα που παρουσιάζει έντονα το τελευταίο διάστημα η επίσημη αντισοβιετική προπαγάνδα. Πρόκειται για τη λεγόμενη επιχείρηση «Βίσλα», που αφορά στην εκδίωξη χιλιάδων Ουκρανών από την Πολωνία το 1947, όπως και τη μαζική εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας (1944).

Ο Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας σημειώνει για το πρώτο ζήτημα πως «ήταν αποτέλεσμα μιας κοινής πολιτικής, ώστε στην Πολωνία να μη γίνει σφαγή των Ουκρανών. Κι αυτό γιατί στην Ουκρανία η ΟΟΥΝ-ΟΥΠΑ είχε κάνει εθνικές εκκαθαρίσεις κατά των Πολωνών. Επρεπε να πάρουν από εκεί τους Ουκρανούς και να τους μεταφέρουν εδώ. Το ίδιο και στην περίπτωση των Τατάρων της Κριμαίας, που τους έσωσε ο Στάλιν, στέλνοντάς τους σε άλλο μέρος για να μη γίνει εμφύλιος στην Κριμαία. Είναι γνωστό πως δύο σοβιετικές μεραρχίες Τατάρων της Κριμαίας, 20 χιλιάδες άντρες, παραδόθηκαν στον εχθρό και πέρασαν στην υπηρεσία του Χίτλερ. Χρησιμοποιήθηκαν κατά του αντάρτικου και σε μαζικές δολοφονίες. Αυτοί οι δολοφόνοι έπρεπε να λογοδοτήσουν. Για να μην την πληρώσουν όμως όλοι οι Τάταροι της Κριμαίας έγινε αυτή η επιχείρηση εκτόπισής τους. Γύρισαν αργότερα, από εκεί που πήγαν, μορφωμένοι, επιστήμονες, στελέχη και διευθυντές επιχειρήσεων. Γιατί αυτό το θεωρείτε ως καταπάτηση των δικαιωμάτων τους; Ο Στάλιν απέτρεψε απλώς έναν εμφύλιο πόλεμο στην Κριμαία. Τι κάνει όμως σήμερα ο Γιούστσενκο; Στηρίζει τα εξτρεμιστικά στοιχεία των Τατάρων της Κριμαίας, που με τη σειρά τους ενισχύουν μια κατάσταση πιθανής εδαφικής διαίρεσης της Ουκρανίας», σημείωσε ο Π. Σιμονιένκο.


Ι. Π.