ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Κυριακή 30 Μάρτη 2008

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στην Ουκρανία ενάντια στα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τη μέρα της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στις 2 Απρίλη στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ουκρανίας, στο Κίεβο, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη, που διοργανώνει το ΚΚ Ουκρανίας στις 2 Απρίλη, θα συμμετέχουν κόμματα και οργανώσεις από Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Υπερδνειστερία. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Επίσης, από ουκρανικής πλευράς, εκτός από το ΚΚ Ουκρανίας έχουν προσκαλεστεί και θα συμμετάσχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας (ενοποιημένο) και άλλες μικρότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και ντόπιοι εμπειρογνώμονες.

Αγωνιστική υποδοχή του Μπους

Στις παραμονές της συνάντησης, το ΚΚ Ουκρανίας και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της χώρας θα διοργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους, ο οποίος πηγαίνει στην Ουκρανία με τη σαφή πρόθεση της υποστήριξης του αιτήματος που έχει υποβάλει η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας για επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν συγκροτηθεί και αντιΝΑΤΟικές επιτροπές με τη συμμετοχή διάφορων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει οξυνθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση γύρω από το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα για μερικές εβδομάδες η αντιπολίτευση (οι βουλευτές του Κόμματος των Περιοχών (ΚτΠ) και του ΚΚ Ουκρανίας) να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου. Η ένταση προκλήθηκε στο κοινοβούλιο μετά την επιστολή που έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στη Συμμαχία.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή του Προέδρου και της κυβέρνησης της Ουκρανίας συναντά τη σφοδρή αντίδραση μεγάλων τμημάτων του λαού της Ουκρανίας. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% του λαού είναι αντίθετο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί ζητούν με τις υπογραφές τους δημοψήφισμα για το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ με πρωτοβουλία του ΚΚ Ουκρανίας, στο κοινοβούλιο της χώρας έχει συγκροτηθεί διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα «Αντι-ΝΑΤΟ» από 58 βουλευτές.

Επίσης, τα περιφερειακά συμβούλια μιας σειράς περιοχών της Ουκρανίας, όπως της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, των περιοχών της Χερσώνας, της Σεβαστούπολης, του Ζαπαρόζιε κ.ά. έχουν ήδη ανακηρύξει τα εδάφη τους ως «εδάφη ελεύθερα από το ΝΑΤΟ».

Ακόμη, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟ), 12 πολιτικά κόμματα και κοινωνικο-πολιτικές οργανώσεις της Ουκρανίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Σέφερ, και τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, στην οποία υπογραμμίζουν την αντίθεση του λαού της Ουκρανίας στα σχέδια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-04-06 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη (2008-04-02 00:00:00.0)
Δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας «Αντι-ΝΑΤΟ» (2008-03-27 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μπους πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (2008-03-19 00:00:00.0)
Τριγμούς προκαλεί το ΝΑΤΟ (2008-01-31 00:00:00.0)
Πάρτε το στρατό από το Ιράκ! (2005-02-25 00:00:00.0)