ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ
Προκαλούν την οργή του λαού
Πέμπτη 3 Απρίλη 2008

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ το περασμένο καλοκαίρι στα διόδια των Τεμπών.
Την οργή και αγανάκτηση του λαού έχουν προκαλέσει οι προκλητικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 45% έως 180%, μετά την παράδοση των οδικών αξόνων σε ιδιωτικούς ομίλους, που αποφάσισαν από κοινού η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Χτες δημιουργήθηκε ουρά αυτοκινήτων 5 χιλιομέτρων πριν τα διόδια Αφιδνών, καθώς πολλοί οδηγοί δε γνώριζαν για την αύξηση (από 2 στα 2,75 ευρώ), ενώ οι μεγαλοεργολάβοι ξέμειναν από... ψιλά και δεν είχαν να δώσουν ρέστα! Η εταιρεία αρχικά «στρογγυλοποίησε» το ποσό στα 2,7 ευρώ, ενώ στη συνέχεια «άνοιξε» τα διόδια.

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Στον «αέρα» βρίσκονται οι περίπου 500 εργαζόμενοι στα διόδια, υπάλληλοι του υπό κατάργηση Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν σιγά - σιγά τις εργασίες τους, αφού οι σταθμοί καταλαμβάνονται από τους ιδιωτικούς ομίλους. Με βάση το νόμο, αυτοί θα πρέπει να καταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δόθηκαν κάποιοι κατάλογοι με θέσεις του Δημοσίου, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις και να δηλώσουν ποιες προτιμούν. Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε ποιο θα είναι το νέο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς και εκφράζουν δικαιολογημένη ανησυχία.

Επιπλέον, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, πρόκειται να ακινητοποιηθούν τα περίπου 20.000 φορτηγά αυτοκίνητα εθνικών μεταφορών, καθώς η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών τους αποφάσισε απεργία διαρκείας, αντιδρώντας στις μεγάλες αυξήσεις (136%) των διοδίων στις κατηγορίες αυτές. Κάθε δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή, επιβαρύνεται κατά 52 ευρώ.

Η ιδιωτικοποίηση των εθνικών οδών και η αύξηση των διοδίων προκαλεί την αντίδραση των φορέων των 100.000 ατόμων με αναπηρίες. Κι αυτό επειδή καταργούνται δύο πρόσφατες μάλιστα υπουργικές αποφάσεις - η πρώτη το Μάη του 2007 και η άλλη πριν από ένα μήνα - με τις οποίες απαλλάσσονταν όλα τα οχήματα των ΑμΕΑ από την υποχρέωση της καταβολής διοδίων. Οι εκπρόσωποι των αναπήρων κάνουν λόγο για πρωτοφανή εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις νέες αυξήσεις στα διόδια, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει τις αυξήσεις «νέα ληστεία σε βάρος των εργαζομένων» και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η νέα αυτή επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων έρχεται λίγο πριν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της άθλιας συμφωνίας από τη ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ της αύξησης του ενός ευρώ περίπου.

Η εργατική τάξη της χώρας μας πληρώνει τριπλά. Πληρώνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων που γίνονται από ιδιώτες με τη σύμπραξη του κράτους. Ξαναπληρώνει με την αντιλαϊκή φορολογία. Πληρώνει πάλι διόδια για να τα χρησιμοποιεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων εθνικών αξόνων παραδίδοντάς τους στο μεγάλο κεφάλαιο με τα ΣΔΙΤ.

Τα μεγάλα έργα που έγιναν και θα γίνουν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, αλλά γίνονται για να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη διασύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς με τη βαλκανική, τη ρωσική και ασιατική για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για τη νέα ληστεία. Και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν. Να παλέψουμε: Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς χαράτσια παντού. Για δημόσιες, σύγχρονες φθηνές συγκοινωνίες και με δωρεάν ζώνη το πρωί. Μείωση των εισιτηρίων την υπόλοιπη μέρα. Για υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να πληρώνει ο λαός».