Απολαυστική μουσικοθεατρική «Λαμπηδόνα»
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Μορφές έκφρασης» παρουσιάζει, αύριο, στο Ηρώδειο και τη Δευτέρα στο θέατρο Φοίνικα στο Περιστέρι, την παράσταση με τίτλο «Λαμπηδόνα», σε σκηνοθεσία και χορογραφία Θωμά Κινδύνη και επιμέλεια κειμένου Ματίνας Τσιγκούνη. Η μουσική σύνθεση και επιλογή (δημοτικών τραγουδιών) είναι της Ιωάννας Κιρκιλέση, τα σκηνικά - κοστούμια της Πολυτίμης Μαχαίρα.

To έργο, αντλημένο από τη δημώδη παράδοση (δημοτικά τραγούδια, παραμυθίες, λαϊκά γιορταστικά δρώμενα), γύρω από το μύθο της Λαμπηδόνας, του λαμπερού λουλουδιού της αγάπης και της καλής τύχης, αξιοποιεί τη σχετική λαϊκή παράδοση, την οποία διέσωσε ο κορυφαίος λαογράφος Νικόλαος Πολίτης. Με αφορμή το μύθο, αλλά και πολλά έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας για τον έρωτα, το γάμο, το μισεμό και την επιστροφή των ξενιτεμένων, στήθηκε ο καμβάς του έργου και της σκηνοθεσίας, ο οποίος συνδέεται με τραγούδια και δρώμενα από τις πιο όμορφες, αλλά και πιο πικρές στιγμές της παράδοσής μας, της ζωής, του βιοποριστικού μόχθου του λαϊκού ανθρώπου.

Η παρουσίαση της εξαιρετικής, καθ' όλα, παράστασης στο Ηρώδειο (με την αιγίδα της ΝΑ Λακωνίας και του δήμου Μονεμβασιτών), αφιερώνεται στα έθιμα και τις παραδόσεις της Λακωνίας, τόπο καταγωγής του μύθου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Γιανούσης, Βλασία Βερβέρη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αννα Τζίμα, Μαρίζα Παπαδημητρίου, Ματίνα Τσιγκούνη, Σμαράγδα Τσίρκα, Εμμανουέλα Λιαποπούλου, Ελένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Χρήστος Σύγγελος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
μια παράσταση (2000-09-08 00:00:00.0)