Να ανεβάσουμε την κυκλοφορία του «Ρ» στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000

Ηανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άνοδο της επιρροής και της εμβέλειας της δράσης του Κόμματος. Η αλήθεια αυτή, που εκτιμήθηκε και στο 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας, εξακολουθεί αναμφίβολα και σήμερα να έχει στο ακέραιο την ισχύ της.

Υπάρχει έστω και ένας κομμουνιστής που να μη συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση; Είναι δυνατόν νέοι, εργαζόμενοι, αγωνιστές των λαϊκών στρωμάτων, απλοί άνθρωποι του λαού, να απεγκλωβιστούν από την αντίπαλη ιδεολογία, να έρθουν συνειδητά και να παραμείνουν σταθερά στην πολιτική και ιδεολογική επιρροή του ΚΚΕ αν δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία και καθημερινά τους θανάσιμους, πολιτικά και ιδεολογικά, εναγκαλισμούς των άλλων ΜΜΕ; Αν δεν καταφέρνουν να αντιστέκονται κάθε μέρα, κάθε ώρα, στις Σειρήνες του σημερινού τρόπου ζωής αυτής της, βαθιά διαβρωμένης και σε μόνιμη κρίση ευρισκόμενης, καπιταλιστικής κοινωνίας; Και έχουμε εμείς οι κομμουνιστές πολλά καθημερινά «αντίδοτα», ικανά να ανεβάσουν τις δικές μας αντιστάσεις - αλλά και όλων των εργαζομένων - απέναντι στις, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, πολύπλευρες και πολύ καλά σχεδιασμένες επιθέσεις του σάπιου κοινωνικού συστήματος και των ακόμη πιο σάπιων αξιών του;

Αν λοιπόν συμφωνήσουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε πως ο «Ρ» είναι αυτό το καθημερινό αντίδοτο. Και ακόμη, να καταλήξουμε πως η αποφασιστική αύξηση της κυκλοφορίας του είναι μια πρώτη προϋπόθεση για την οικοδόμηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης. Γιατί, βέβαια, δεν περνάει από το μυαλό κανενός μας ότι είναι δυνατόν να πολλαπλασιάζονται οι αγωνιστές του Μετώπου και πολύ περισσότερο να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική τους συνείδηση αν δεν πολλαπλασιάζεται και η διάδοση αυτού του «αντίδοτου» και η δημιουργική χρήση του.

Αυτή, βέβαια, η πολυπόθητη ανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ρ» δεν μπορεί παρά να γίνει με σχεδιασμό της δουλιάς σ' όλους τους κρίκους του Κόμματος. Ολες, δηλαδή, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, όλα τα όργανα του Κόμματος, από πάνω μέχρι κάτω, οι Επιτροπές και τα Τμήματα, όλα τα κομματικά κύτταρα και φυσικά - πρώτα και κύρια - ο ίδιος ο «Ρ» και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, πρέπει με σχέδιο και συντονισμό αλλά και με συνέπεια και συνέχεια να προχωρούν αυτό το καθήκον.

Βασικό κλειδί για να φέρουμε σε πέρας αυτό το καθήκον αποτελεί το άρρηκτο δέσιμο των Κομματικών Οργανώσεων με την κομματική εφημερίδα. Η έγκαιρη ενημέρωση της εφημερίδας από την Κομματική Οργάνωση για το πρόβλημα που απασχολεί ένα κλάδο, μια συνοικία, έναν εργασιακό χώρο θα προκαλέσει την άμεση αλλά και σωστή προβολή αυτού του προβλήματος από την εφημερίδα μας. Αλλά και η έγκαιρη γνωστοποίηση στην Κομματική Οργάνωση από την εφημερίδα μας ότι θα δημοσιευτεί κάποιο ρεπορτάζ, που αφορά πρόβλημα του χώρου της, και η αξιοποίηση βέβαια από την Οργάνωση αυτής της πληροφορίας και το κύρος της εφημερίδας θα ανεβάσουν σ' αυτό το χώρο και τη δουλιά της συγκεκριμένης Οργάνωσης θα βοηθήσουν αποφασιστικά.

Οσο, λοιπόν, πιο σφιχτά δένεται ο «Ρ» με την κομματική ζωή και δραστηριότητα, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει σε κύρος στους κλάδους και τα εργοστάσια, στα γιαπιά και τα γραφεία, στα καταστήματα, τις εργατογειτονιές και τα λιμάνια, στα χωριά του βουνού και του κάμπου, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και στα γυμναστήρια, στα καφενεία και στα ΚΑΠΗ. Και όσο οι Κομματικές Οργανώσεις βοηθούν σ' αυτό το δέσιμο και το αξιοποιούν, τόσο περισσότερο θα ανοίγονται στους εργαζόμενους και θα ανεβάζουν τα αποτελέσματα της δουλιάς τους.

Ενας «Ριζοσπάστης», που, με όπλο τη στενή του σύνδεση με όλα τα κύτταρα του Κόμματος, θα είναι μέσα ή ακόμα και μπροστά από τα γεγονότα. Ενας «Ρ», που θα σηκώνει και θα παρουσιάζει στη γέννησή του το κάθε λαϊκό πρόβλημα, που θα διαμορφώνει κλίμα συσπείρωσης και πάλης για τη λύση του, θα συμβάλλει στην κινητοποίηση δυνάμεων και θα πιέζει γι' αυτήν. Ενας «Ρ», που έγκαιρα θα απαντά - και επόμενα θα εξοπλίζει τους κομμουνιστές - στους αποπροσανατολισμούς που πάντα θα επιχειρεί ο αντίπαλος, ένας τέτοιος «Ρ» θα είναι και συλλογικός καθοδηγητής και συλλογικός οργανωτής των μαζών. Οπλο, δηλαδή, ακαταμάχητο στα χέρια του κάθε κομμουνιστή, της κάθε Κομματικής Οργάνωσης.

Αυτό το δέσιμο «Ρ» και Κομματικών Οργανώσεων, που σήμερα είναι αρκετά χαλαρό - παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τα τελευταία χρόνια - πρέπει όλοι οι κρίκοι του Κόμματος να επιδιώξουμε να πετύχουμε. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης πέφτει γι' αυτό στον ίδιο το «Ρ», εξίσου όμως σημαντικό μερίδιο πέφτει και στις Οργανώσεις. Η προσυνεδριακή περίοδος, που μόλις ξεκίνησε, δίνει σ' όλους μας μια μοναδική ευκαιρία: Να θέσουμε στη συζήτηση και αυτό το ζήτημα. Να αποφασίσουμε και να βάλουμε στην πράξη να δοκιμαστούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συστηματοποίηση των κυριακάτικων εξορμήσεων με ιδιαίτερη προετοιμασία είναι ένα πρώτο μέτρο. Η πείρα της κυριακάτικης εξόρμησης του «Ριζοσπάστη», στις 17 Σεπτέμβρη, με την οποία πετύχαμε τη μεγαλύτερη κυκλοφορία ολόκληρης της τελευταίας 10ετίας, απέδειξε ότι όταν ο στόχος είναι συγκεκριμένος, όταν κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις, όταν σχεδιάζουμε ολόπλευρα τη δράση, όταν μπουν στη μάχη και οι εφεδρείες, τότε τα αποτελέσματα είναι σημαντικά.

Ενας κατάλογος σε κάθε ΚΟΒ, από πέντε έως δέκα φίλους του Κόμματος, στους οποίους θα πηγαίνουμε καθημερινά το «Ρ», είναι ένα μέτρο που η υλοποίησή του είναι δυνατόν να οργανωθεί με επιτυχία και να ανεβάσει σημαντικά την καθημερινή κυκλοφορία. Η εγγραφή συνδρομητών από κάθε πόλη της Ελλάδας και η λύση του προβλήματος των διανομέων, με βάση και την πείρα από Οργανώσεις που - χρόνια τώρα - τα καταφέρνουν σ' αυτό το ζήτημα, θα αποτελέσουν σοβαρή κυκλοφοριακή ανάσα.

Αυτά και άλλα μέτρα μπορούν να παρθούν και να υλοποιηθούν, αν, φυσικά, με ζέση και συνέχεια αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από όλους τους κρίκους του Κόμματος, αν μπει και παραμείνει στο κέντρο της προσοχής όλων των κομματικών δυνάμεων. Σημαντική βοήθεια στη δημιουργία κλίματος για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου μπορεί να αποτελέσει η μόνιμη και διαρκώς ανανεούμενη προπαγάνδιση της αναγκαιότητας της μελέτης και της διάδοσης του «Ρ» στις πλατείες, στους εργασιακούς χώρους, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα στα ίδια τα κομματικά γραφεία. Με διαρκώς ανανεούμενα ταμπλό, με αφίσες, με πανό κλπ. να δίνουμε τον τόνο, να υπενθυμίζουμε, να «σπρώχνουμε» τον σύντροφό μας, τον οπαδό μας, τον συνάδελφό μας να αγοράζει το «Ρ». Και βέβαια, με τα απαραίτητα γι' αυτή τη δουλιά «πόδια» στα διάφορα κομματικά όργανα, τους συγκεκριμένους συντρόφους δηλαδή που - πέρα και ανεξάρτητα από τη συλλογική ευθύνη των οργάνων - θα έχουν την ατομική χρέωση για την παραπέρα διάδοση των εντύπων του Κόμματος στο χώρο ευθύνης τους και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την επιτέλεση αυτού του καθήκοντος.

Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν την πορεία προς το 16ο Συνέδριο, για να προχωρήσουμε στη λύση αυτού του ζητήματος, έτσι ώστε με τη λήξη των εργασιών να βρεθεί ο «Ρ» πιο δεμένος με τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους στη χώρα μας και με ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον, όπλο ακόμα αποτελεσματικότερο στη μάχη για τη γρήγορη, δημιουργική αφομοίωση των αποφάσεων του Συνεδρίου και την έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση των στόχων που θα έχει θέσει. Το μπορούμε.


Του
Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ*
* Ο Β. Αμπελογιάννης είναι μέλος της Διεύθυνσης, της Συντακτικής Επιτροπής και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του «Ριζοσπάστη»